Montevideo: Slavno kazalište Solis otvorilo svoja vrata nakon obnove duge šest godina

TEATRO SOLIS iz Montevidea, kazalište u kojemu su nastupale slavne ličnosti 19. i 20. stoljeća, u srijedu navečer je, na 148. obljetnicu osnutka, ponovo otvorio svoja vrata publici nakon obnove koja je trajala šest godina i stajala 14 milijuna dolara.

Kazalište Solis, smješteno u povijesnom središtu Montevidea, bilo je svečano otvoreno 25. kolovoza 1856. godien izvedbom opere "Ernani" Giuseppea Verdija.

U Solisu su nastupali najslavniji umjetnici s početka stoljeća kao što su tenori Enrique Caruso i Francesco Tamagno te soprani Luisa Tetrazzini i Adelina Patti.

No Solis je ušao u povijest i kazališnim predstavama u kojima su uloge tumačili slavni europski glumci kakva je bila Sarah Bernhardt, Maria Casares, Louis Jouvet, Jean-Louis Barrault, Pierre Brasseur i Vittorio Gassman.

U Solisu su svirali i Arthur Rubinstein i Andres Segovia, te plesale Isadora Duncan i Ana Pavlova.

Solisu je u tome pomagalo susjedstvo čuvenog argentinskog Teatra Colon u Buenos Airesu, koji je zapravo smješten na drugoj obali rijeke Rio de la Plata. Umjetnici koji su iz Europe stizali u Argentinu, nastupali su tako i u Urugvaju.

Pročitajte više