Montijeve mjere štednje za Italiju: Čega će se sve radnici odreći da spase državu iz dugova?

TALIJANSKI tehnokratski premijer Mario Monti danas će parlamentu predstaviti hitan vladin paket proračunskih mjera kojim bi se trebalo uštedjeti 30 milijardi eura i izvući država iz dužničke krize.

Vlada je jučer prihvatila paket koji je Monti nazvao "Spašavanje Italije", a mjere iz njega će se primjenjivati od početka 2012. godine te će trajati najmanje dvije godine. Parlament u roku 60 dana mora prihvatiti paket koji se temelji na mirovinskoj reformi, poreznoj reformi, reformi javnog sektora, tržišnoj reformi i mjerama protiv izbjegavanja plaćanja poreza, piše ANSA.

Kasniji odlazak u mirovinu

U mirovinskoj reformi se uređuje da umirovljenici koji imaju mirovinu preko 936 eura ostaju bez povećanja njihova primanja zbog inflacije. Znači da im, u slučaju da se dogodi velika stopa inflacije, neće usklađivati mirovinu, nego će im ona ostati ista, što znači da će imati manje.

Muškarci više neće odlaziti u mirovinu sa 65, nego sa 66 godina, dok će ženama odlazak u mirovinu povećati sa 60 na 62 godine. Uvest će se i poticaji radnicima, i muškarcima i ženama, da ostanu raditi do 70 godine. Mirovine će se usklađivati prema onome što su radnici uplaćivali, a ne prema plaći u trenutku kada se odlazi u mirovinu, kako je sada na snazi. Minimalan broj godina u kojima je radnik uplaćivao za mirovinu, a da ima pravo na prijevremenu mirovinu, podići će se sa 40 na 42 godine za muškarce i 41 za žene.

Uvođenje poreza na imovinu


Porezna reforma podrazumijeva ponovno uvođenje poreza na imovinu koji je ukinula vlada Silvija Berlusconija. Na taj način Monti želi skupiti čak 10 milijardi eura. Povećat će se porez na luksuznu robu kao što su sportski automobili ili jahte. Monti se nije odlučio na podizanje poreza na dohodak, kao što se to ranije najavljivalo.

Monti će u sklopu reforme javnog sektora ukinuti neke vladine agencije. Izabrani dužnosnici u lokalnoj upravi više neće primati plaće, a smanjit će se i broj njihovog osoblja. Reforma tržišta podrazumijeva fleksibilnije radno vrijeme trgovina, žešću borbu protiv monopola i liberalizaciju tržišta lijekova koji se ne izdaju na recept.

U mjerama protiv izbjegavanja plaćanja poreza zabranit će se novčane transakcije preko 1000 eura, dok je sada ta granica 2500 eura.

Pročitajte više