Moody´s i Fitch Ratings neće smanjiti kreditni rejting SAD-u, čeka se stajalište najstrožeg S&P-a

DVIJE ključne kreditne agencije odlučile su SAD-u ostaviti kreditni rejting AAA.

Gotovo je: Obama potpisao i dogovor o povišenju limita zaduživanja pretvorio u zakon

Moody's Investors Service i Fitch Ratings zasad su SAD-u ostavili najvišu ocjenu, ali s napomenom da su dodatna smanjenja deficita nužna kako bi vlada dovela financije i održala željeni rejtnig.

S obzirom na to, Moody's SAD-u daje negativne izglede, što znači da predviđa kako je smanjenje kreditnog rejtinga moguće u sljedećih 12 do 18 mjeseci. Fitch je obećao donijeti detaljniji zaključak do kraja mjeseca, ali nije spominjao negativne izglede. 

Investitori sada čekaju treću važnu kreditnu agenciju Standard & Poor's. Ta je agencija imala najoštriji pristup američkoj krizi s podizanjem limita za zaduživanje, najavljujući da će od sredine listopada SAD-u smanjiti rejting ukoliko američki zakonodavci ne donesu učinkoviti plan za smanjenje deficita.

Planom koji je izglasan u Kongresu i kojega je jučer potpisao američki predsjednik Barack Obama trebalo bi se uštedjeti 2,1 bilijuna dolara u sljedećih deset godina, što je gotovo polovica svote od one koju je S&P propisao kako SAD-u ne bi smanjio rejting.

"Ako se budu držali svoje najave, smanjit će rejtnig, ali vjerujem da su pod ogromnim pritiskom da to ne učine", komentirao je jedan od čelnika PIMCO-a (Pacific Investment Management Company) Mohamed El-Erian za Reuters.

Pročitajte više