Moody´s je Hrvatskoj dugo gledao kroz prste: Imali smo rejting kao da nam je dug 45 posto BDP-a

Foto: Hina / Index

REJTING agencija Moody's spustila je u petak kreditni rejting dugoročnog zaduživanja Hrvatske za jednu razinu, na Ba2 uz negativne izglede.

Moody's je time uskladio svoju ocjenu s preostale dvije rejting agencije (Fitch i S&P) te se sada nalazi na dvije razine ispod investicijskog.

Osnovni razlog za spuštanje rejtinga je visoki i rastući javni dug, pri čemu Moody's očekuje da će se povećati na više od 90% BDP-a do 2018. što je znatno iznad prosjeka usporedivih zemalja rejtinga Ba1, koje imaju dug od 45% BDP-a, navodeći i slabe izglede preokreta do kraja desetljeća, navode analitičari RBA.

Javni dug Hrvatske je od 2008. godine, odnosno od izbijanja krize povećan je za gotovo 2,5 puta.
Iako je gospodarstvo pretrpjelo težak udarac i kumulativni pad od oko 12 posto, država se nastavila zaduživati te su od tada dug povećali sa 122 milijarde kuna, na blizu 290 milijardi kuna.

Hrvatska najrizičnija među usporedivim zemljama

Hrvatska je zbog takvog ponašanja, s javnim dugom od preko 85 posto BDP-a, postala najzaduženija među tranzicijskim zemljama.

Zbog rizika koji proizlazi iz nesređenih javnih financija, plaćamu vrlo visoke kamate na zaduživanje te je ukupan iznos kamata premašio 10 milijardi kuna godišnje.

Premija osiguranja od kreditnog rizika (CDS) za Hrvatsku najviša je među usporedivim zemljama i kreće se blizu 300 baznih bodova, odnosno 3 posto, a upravo je to cijena koju banke trebaju uračunati u kredit ako ga žele osigurati.

Pročitajte više