Mooreov dokumentarac trebao bi naći distributera u SAD-u

ANTIBUSHOVSKI dokumentarac "Fahrenheit 9/11", američkog redatelja Michaela Moorea, koji je upravo dobio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu, bit će sigurno distribuiran u SAD-u i mogao bi utjecati na birače na predsjedničkim izborima u studenom, ocjenjuju u utorak stručnjaci.

Osim toga, dodaju oni, nagrada dodijeljena filmu, koji još nema distributera u SAD-u otkad je tvrtka Walt Disney odustala od povezivanja svojeg imena s filmom, mogla bi obnoviti žanr dokumentarca kao komercijalne produkcije u Hollywoodu.

"Odbijanje Disneyja da distribuira Fahrenheit 9/11 bez sumnje mu je pomoglo u promidžbi", ocijenio je Larry Noble, izvršni direktor Centra za političke odgovore, nezavisne tvrtke za istraživanja sa sjedištem u Washingtonu.

"Sad je neizbježno da ga distribuira netko u SAD-u prije izbora, i dobit će na zanimljivosti zahvaljujući kontroverzi", dodao je on.

"Michael Moore je kontroverzni redatelj i ako su oni koji će pogledati film od početka antibushevski orijentirani, njegova pobjeda u Cannesu samo će ih potaknuti na glasovanje", predskazao je on.

"Amerikanci obožavaju provokaciju, a Moore je možda najprovokativniji filmaš", zaključio je profesor Howard Suber sa Škole za kazalište, film i televiziju na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu.

Pročitajte više