Moralni Slovenci: "Oduvijek smo pomorski narod i imamo pravo na dio lijepog hrvatskog mora"

U NEDOSTATKU pametnijih teza Slovenci su Hrvatima odlučili dijeliti lekcije o moralu pa je tako, samo dan nakon što je slovenski politolog Milan Brglez razumno zaključio kako "nije moguće da cijeli Piranski zaljev bude slovenski", predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl iznio tezu o tome kako Slovenija ima "moralno pravo" na pristup otvorenom moru i to zato što su "Slovenci oduvijek bili pomorski narod".

Vajgl je u sinoćnoj emisiji "Intervju" televizijske postaje RTV Slovenija naveo kako Slovenci, koji kao "pomorski narod polažu moralno pravo na pristup otvorenom moru", sad moraju dokazati kako na to imaju i "međunarodno pravo, prema stanju od 25. lipnja 1991. godine". Rekao je kako je ovo "povijesni trenutak, u kojem će Slovenija nešto važno ili dobiti ili izgubiti".

Slovenske težnje za hrvatskom obalom, Vajgl je obrazložio time što "Hrvatska ima veliko i lijepo more, a Sloveniji je pripao samo komadić mora i kratke obale". Poručio je kako će Hrvatska, želi li dugoročne dobrosusjedske odnose, morati shvatiti Sloveniju po tom pitanju.

"Pitanje od emocionalnog značenja"

Nakon lekcije o "moralnim pravima", Vajgl je odlučio pred hrvatskom i slovenskom javnošću odigrati i na kartu emocija pa je rekao kako je "pitanje izlaza na otvoreno more od izuzetnog stvarnog i emocionalnog značenja za Slovence pa stoga ono ni Hrvatskoj ne može biti nevažno".

Pritom je produbio svoju tezu o Slovencima kao "pomorskom narodu" te je rekao kako je more "u slovenskoj književnosti i srcima". Naveo je i kako "slovenskom narodu neke povijesne okolnosti nisu bile naklonjene pa je Slovenija ostala bez mora".

Vajgl smatra kako je slovensko-hrvatski granični spor rješiv, a pritom apelira na razum hrvatskih političara i stručnjaka, koji bi, prema njegovim riječima, u ovom sporu trebali odlučiti po načelu pravednosti.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više