MORH demantirao napise da je ročnik u bjelovarskoj vojarni tražio srpsku odoru

SLUŽBA za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane RH (MORH) demantirala je danas jučerašnje napise u jednom dnevnom listu da je prošloga petka ročnik bjelovarske vojarne D.S., pripadnik nacionalne manjine iz Borovog naselja, odbio nositi odoru Hrvatske vojske te da traži srpsku odoru

Kako ističu u Službi za odnose s javnošću i informiranje MORH-a, nije riječ ni o čemu senzacionalnom ili posebnom, samo se novak nije snašao u novoj sredini te se poštivala procedura koja se primjenjuje u takvim slučajevima.

Naime, ročnik D.S. izjavio je svojim nadređenima da se od 27. studenoga ove godine, kada je došao na odsluženje vojnog roka u bjelovarsku vojarnu Bilogora, nije adekvatno snašao u novoj sredini i da ga nošenje odore sputava, navodi MORH.

Ministarstvo obrane dodaje da je D.S., koji je cijelo vrijeme nosio odoru HV-a, svoje stajalište iznio nadređenima, a oni su ga uputili na razgovor s psihologom. Nakon tog razgovora ročnik je poslan u bjelovarsku Opću bolnicu na razgovor s psihijatrom.

MORH ističe da je postupanje nadređenih u ovom slučaju bilo u skladu s redovitim postupkom te da je slučaj okončan rješenjem nadležnog Novačkog povjerenstva od 3. prosinca ove godine.

To je povjerenstvo, u skladu s propisima, ocijenilo da je novak D.S privremeno, u trajanju od dvije godine, nesposoban za vojnu obavezu.

Nacionalnost kao i osobna stajališta novaka njegova su stvar, ističu u MORH-u i dodaju da će nakon isteka roka od dvije godine sam odlučiti želi li služiti civilni ili vojni rok.

Pročitajte više