MORH financira proizvodnju 50 komada hrvatske jurišne puške

MINISTAR obrane Berislav Rončević i direktor karlovačke tvrtke HS Produkt Željko Pavlin potpisali su danas u Karlovcu Ugovor o financiranju proizvodnje nulte serije hrvatske jurišne puške.

Ministarstvo obrane na taj način ss 4,5 milijuna kuna podupire proizvodnju 50 komada pušaka, koja je do sada proizvedena u ograničenim količinama u tehnologiji proizvodnje pištolja. Tako će otpočeti prva serijska proizvodnja domaćih jurišnih pušaka koje će biti poslane na ispitivanje u postrojbe hrvatskih Oružanih snaga.

Karlovački HS Produkt do sada je sam u razvoj jurišne puške uložio oko 100 milijuna kuna.

Prema riječima ministra Kirina, puška bi u nešto promijenjenu obliku tj. kao kratka puška, trebala postati sastavni dio naoružanju hrvatske policije.

Hrvatska će proizvoditi i streljivo

Rončević je danas najavio pokretanje  proizvodnje domaćeg streljiva kako bi Hrvatska zaokružila cjelinu - pištolj, puška i streljivo, ali je rekao kako još nije dogovoreno hoće li streljivo proizvoditi HS Produkt ili neka druga tvrtka.

Konstruktor jurišne puške i suvlasnik HS Produkta Marko Vuković, kazao je kako njihov prototip jurišne puške pokazuje odlična svojstva i po preciznosti, ali i po održavanju.

U prototipu je već uzeto u obzir desetak primjedaba hrvatske vojske koja je ispitala prvih nekoliko primjeraka oružja. Puška je inače izrađena po tzv. "bullpup" konstrukciji te se izgledom razlikuje od klasične jurišne šuške. Spomenuta konstrukcija omogućuje znatno smanjenje ukupne dužine oružja u odnosu na ostale puške.

Hrvatska jurišna puška ističe se pak po svojih sedamdesetak centimetara dužine od čega je cijev dugačka čak 500 milimetara, što predstavlja jednu od kvalitetnijih izvedbi "bullpup" jurišnih pušaka. Teška je svega 2,8 kilograma, a kalibar joj 5,56 milimetara što je standard u većini zapadnih zemalja.

Proizvodnja hrvatske jurišne puške za buduće opremanje HV-a trebala bi osigurati otvaranje oko 500 novih radnih mjesta, a uspije li puška pronaći svoj put na međunarodno tržište vojnom opremom, hrvatska bi puška uz široko prihvaćeni pištolj HS2000, mogla predstavljati vrlo značajan adut domaće namjenske industrije. 

I.K.
Foto: MORH

Pročitajte više