MORH ustanovio 27 različitih medalja i 2020. godinu proglasio "Godinom ponosa"

Foto: Pixsell/Tomislav Miletic

MINISTARSTVO obrane dodijelilo je danas sedam odličja vojnom i civilnom osoblju, prvi put po novom pravilniku o vrstama vojnih medalja, uvjetima i postupku njihove dodjele.

Domovinska medalja dodjeljuje se smrtno stradalim, ranjenim, ozlijeđenim ili bolesnim vojnicima tijekom izvršenja misija i zadaća Oružanih snaga u Hrvatskoj ili inozemstvu, a zlatnu Domovinsku medalju dobio je posthumno skupnik Josip Briški. Briški je poginuo u Afganistanu, u napadu na konvoj koji je sudjelovao u misiji NATO-a "Resolute Support". Medalju je preuzela Josipova supruga Stela Briški.

Medalja za civilno-vojnu suradnju dodjeljuje se osobama izvan vojne službe, to jest civilima, za njihov doprinos Oružanim snagama. Brončano odličje za civilno-vojnu suradnju dobio je alpinist i član HGSS-a Stipe Božić.

Medalja za najboljeg vojnika

Medalja Hrvatske vojske dodjeljuje se vojnom osoblju za izgradnju, jačanje te rukovođenje ustrojstvenih jedinica Oružanih snaga. Zlatno odličje dodijeljeno je general bojniku Borisu Šeriću, srebro brigadiru Alanu Srpaku, a brončano odličje razvodniku Hrvoju Kalaici.

Medalju za najboljeg dočasnika dobio je narednik Josip Ilijević, dok je medalju za najboljeg vojnika dobio razvodnik Ivica Glavinović, inače i najbolji vojnik veljače 2019.

Hrvatska vojska je, prvi put od osnivanja, ustanovila vojne medalje u novom pravilniku o vrstama vojnih medalja, uvjetima i postupku njihove dodjele.

2020. proglašena "Godinom ponosa"

Glavni razlog donošenja tog pravilnika bio je taj što su prethodne medalje primarno dodjeljivane za zasluge tijekom i nakon Domovinskog rata te nisu pokrivale trenutne aktivnosti i djelovanja Hrvatske vojske, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Ustanovljeno je 27 različitih odličja koja će dodjeljivati predsjednik države, predsjednik vlade, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera.

S obzirom na donošenje pravilnika i dodjelu novih medalja, 2020. godina je shodno tome proglašena "Godinom ponosa".

Na svečanoj dodjeli, uz ministra Krstičevića, bio je i medalje dodijelio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov.

Pročitajte više