Moskva: aktivnosti u Bajkonuru neškodljive za ljude



Britanski časopis koji izlazi u četvrtak, poziva se na neobjavljeno ispitivanje ruskih istraživača o visoko toksičnom gorivu, koje se širi pri lansiranju raketa s kozmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu, a koje navodno izaziva bolesti među djecom koja žive u blizini.

"Nikakav izravni utjecaj aktivnosti na kozmodromu na zdravlje stanovništva do sada nije utvrđen", navodi u priopćenju ruska svemirska agencija.

Agencija od 1998. vodi "istraživanja utjecaja svemirskih aktivnosti na okoliš i zdravlje stanovništva" koji živi blizu područja lansiranja.

"Neka od tih područja se službeno smatraju područjima utjecaja nuklearnog poligona Semipalatinsk", prema istom priopćenju koji daju naslutiti da su zdravstvene smetnje kod djece koja žive u blizini vjerojatno izazvane radioaktivnošću zbog nuklearnih testova izvedenih u sovjetsko doba.

Više od 500 nuklearnih eksplozija izvedeno je na poligonu Semipalatinska, na sjeveroistoku Kazahstana. Poligon je zatvoren 1991. nakon 40 godina korištenja.

Nema razloga za zamjenu goriva lansera, koji su prema istraživanju visoko toksična, jer su svi ostali tipovi goriva podjednako štetni za okoliš, priznaje Svemirska agencija.

(Hina) xtm ysb

Pročitajte više