MOST anonimno traži smjenu Crnoje, javno kukavički šute

Foto: FAH

JEDVA da je stupio na dužnost, a novi ministar branitelja već je uspio biti protagonistom afere. Kao što je Index sinoć otkrio, Crnoja se dosad koristio lažnom adresom prebivališta, i to najvjerojatnije kako bi izbjegao plaćanje prireza.

> Crnoja bi se zbog lažne adrese mogao vratiti u Remetinec

Uz Indexovo otkriće Crnojinih malverzacija oko prebivališta, Nacional piše kako je Crnoja "ležao" u Remetincu zbog nasilničkog ponašanja, dodajući kako novi ministar branitelja godinama maltretira udovicu muškarca kojeg je ubio prošle godine likvidirani mafijaš Vinko Žuljević Klica.

> Crnoja nokautirao vozača autobusa, uhićen nakon tjeralice: "On je ljudsko smeće bez ikakvog morala"

U međuvremenu, novi ministar branitelja, umjesto da odgovori na teške optužbe koje mu se stavljaju na teret, novinarima i izdavačima prijeti tužbama.

Iz Ministarstva branitelja tako su danas poručili kako ministar demantira medijske navode, ali nisu objasnili zašto Crnoja u službenoj biografiji i registru birača navodi lažnu adresu prebivališta - onu Gradna 85/G, na kojoj ne postoji ništa osim potleušice sklepane od starih transportnih paleta.

Građani traže odgovore, a MOST javno šuti

I dok hrvatska javnost traži odgovore i temeljitu istragu slučaja Crnoja, "reformistički" MOST navodno neslužbeno vrši pritisak na HDZ i na Crnoju.

Izvori iz MOST-a nekolicini hrvatskih medija tako su neslužbeno kazali kako MOST traži smjenu ministra branitelja i da na istoj ima namjeru inzistirati.

Iz HDZ-a i MOST-a Indexu jutros nisu odgovarali na upite, a Petrov je, komentirajući aferu koju je otkrio Index, za Media servis mlitavo odbio jasno kazati kako malverzacijama ove vrste nema mjesta u hrvatskom javnom životu.

"To treba istražiti, slažem se, ali ne mogu u ovom trenutku dok nemam sve informacije ispred sebe osim onoga što sam pročitao u medijima. Mislim da ne bi bilo korektno o tome govoriti", rekao je šef MOST-a nesigurno. Na upit treba li Crnoja odstupiti ako se optužbe pokažu točnima, Petrov odgovara nezainteresirano.

"To je njegova odluka. Druga je stvar što bi bilo sa ljudima unutar Mosta", dodao je, umjesto da otvoreno podrži visoke standarde za članove Vlade o kojima je MOST toliko govorio prije i nakon izbora.

U popodnevnome razgovoru za Index, glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja nije htio davati više informacija o cijelome slučaju te je kazao kako je sve o navedenoj aferi već rekao Petrov.

MOST kao korektiv kriminalu?

Prije manje od mjesec dana, iz MOST-a su javnosti poručili kako će raditi na tome da spriječe "bilo kakve kriminalne i nečasne radnje" velikih stranaka.

"HDZ-u treba puno više naših zastupnika i zato su vjerojatno bili do sada u odnosima prema nama puno korektniji. To ne znači da nećemo biti na oprezu i da nećemo biti korektiv.

Osim što ćemo biti jamac provođenja najavljenih reformi radit ćemo na tome da spriječimo bilo kakve kriminalne i nečasne radnje kakvih je bilo posljednjih 20 godina tijekom vladavine dviju velikih stranaka", rekao je krajem prosinca Grmoja.

Ukoliko MOST nastavi nesigurno pozivati na promjene iz sjene, bez odlučnog i javnog istupanja kojim bi se tražilo da se svaka "kriminalna i nečasna radnja" adekvatno sankcionira, reformska Vlada Tihomira Oreškovića mogla bi pasti već na prvom testu vjerodostojnosti, testu koji si je sama unaprijed postavila u trenutku kada su MOST i HDZ sklopili suradnju.

Pročitajte više