MOST na putu prema dolje: "Gutat će knedle i grčevito se boriti da ostanu na vlasti"

Foto: FAH

IAKO je još jučer glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja zaprijetio novim izborima, ističući kako se novih izbora ne boje, nakon objave današnjih rezultata Crodemoskopa, čini se kako će MOST prestati s takvim izjavama, barem ako se pitaju politički analitičari.

> NAJNOVIJA ANKETA Podrška MOST-u strmoglavo pada

MOST je tako u svega par mjeseci rapidno izgubio potporu glasača. U prosincu su imali 15,4 posto podrške, da bi danas ta potpora pala na svega 8,9 posto.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je rekao da su ovi rezultati pokazali da neće biti novih izbora.

"Jedini koji bi imao motiva za nove izbore je MOST, ali ne može jer im je predrag ostanak u Vladi pa makar i gutali razne knedle. Ovako se također jača pozicija HDZ-a u koaliciji. MOST će i dalje gnjaviti, ali s manje Forze", smatra Puhovski.

Vlada, tvrdi, ne funkcionira.

"Mi nemamo Vladu"

"Mi nemamo Vladu, nije se u stanju ni sastaviti, a ne može ni voditi politiku, iako joj je već prošlo 4 posto mandata.

U MOST-u igraju igre sa SOA-om i HRT-om pokušavajući se pokazati kao da drže do nekih svojih principa, međutim odustali su od svega, a pogotovo od reformi.

Zbog njihovih nastojanja da nešto kao promijene, Vlada ne može voditi nikakvu politiku, to je taj paradoks", rekao je Puhovski.

Razgovarali smo i s politologom, profesorom Anđelkom Milardovićem koji također smatra ispraznima prijetnje s novim izborima, a ima i poruku za potpredsjednika Vlade i vođu MOST-a Božu Petrova.

Milardovićeva poruka Petrovu

"MOST neće ići na izbore jer ako odu nestat će. Bolje im je da se prihvate posla i što su najavili neka odrade, to se od njih očekuje. Da je njihov rejting 15 posto onda bi prijetnja imala utemeljenje.

To je strategija zastrašivanja Bože Petrova, no neće ići na to, nego se grčevito boriti da ostane na vlasti. Ako napravi krivi korak, nema ga na drugim izborima i zato Petrov pamet u glavu. Loptu na centar i počni realizirati što si obećao i nemoj prijetiti novim izborima. To je pucanj u prazno", poručio je Anđelko Milardović.

Politički analitičar Davor Gjenero, za Index je rekao kako pad rejtinga MOST-a nije neuobičajen.

"Dva su problema. Kad bi bili i najefikasniji u Vladi, nitko u njihovoj poziciji ne bi mogao ispuniti očekivanja protestnih glasača.

Oni ne funkcioniraju kao stranka, nemaju bazen ljudi sposobnih obavljati jave poslove na svim razinama. Posao stranaka je da legitimiraju poredak. Stranke na osnovi izbornih rezultata izgrađuju državu, oni kao novi na političkoj sceni nisu mogli pripremati političke talente, a unatoč tome su uvjereni da imaju personalne kapacitete pa zato usporavaju kadroviranje.

Birači situaciju da Vlada funkcionira s proceduralnim legitimitetom, jednostavno ne mogu tolerirati i tu se najveći dio računa ispostavlja MOST-u i zato mu rapidno pada podrška", rekao je Gjenero.

"Glasači se vraćaju u rezignaciju"

Upozorio je i na još jedan veliki problem, a to je što će se dio glasača vratiti u rezignaciju.

"To nije dobro. SDP i HDZ su poravnati, a MOST gubi glasače, no oni se ne opredjeljuju lijevo ili desno već odlaze iz političkog fokusa, što je loše", zaključio je Gjenero.

Zvali smo i pet članova MOST-a, no nisu nam odgovarali na pozive, a iz PR-a MOST-a su nam obećali doći do njihovog komentara na pad rejtinga, no do objave teksta nismo dobili povratnu informaciju.

Pročitajte više