MOST ni danas neće donijeti odluku: "Bilo bi fer da odmetnici vrate svoje mandate"

Foto: FAH

MOST nezavisnih lista nastavlja razgovore s HDZ-om i SDP-om. S MOST-ovcima će se prvo sastati SDP-ovci u 13 sati u prostorijama SDP-a, a sastanak s HDZ-om zakazan je u 15 sati na Trgu žrtava fašizma.

MOST raspravlja o odgovorima

U središnjici Mosta je u srijedu nešto poslije 10 sati počela sjednica Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika, na kojoj bi trebali biti raspravljeni odgovori SDP-a i HDZ-a na paket reformskih mjera kojim Most uvjetuje podršku novoj vladi.

Uoči ulaska u zgradu saborski zastupnik Mosta Ivan Lovrinović novinare je uvjeravao kako danas neće biti donesena odluka o tome kome se prikloniti.

"Danas se neće donijeti nikakve odluke. Stručni timovi već su pregledali odgovore i na sastanku ćemo vidjeti gdje smo", kazao je Ivan Lovrinović uoči sastanka.

Njegova kolegica Ružica Vukovac kazala je, pak, kako bi bilo fer da oni koji neće s njima, vrate mandat MOST-u.

Pred današnji sastanak i dalje nije poznato kome će se MOST prikloniti, a posljednja dva dana iz MOST-a su dali naslutiti da su novi izbori sasvim realna opcija. Uoči sastanaka s HDZ-om i SDP-om.

MOST želi reformsku Vladu

"Nećemo podržati ni HDZ ni SDP, ili ćemo svi skupa imati zajedničku Vladu i provoditi reforme ili ćemo ići na nove izbore. Budući da ni Milanoviću ni Karamarku ne odgovaraju novi izbori jer se vidi kakvi su im rejtinzi, nadam se da ćemo moći postići dogovor za zajedničku Vladu što uporno ponavljamo i toga se držimo. Pojedinačno nećemo dati podršku nikome od njih", rekao je glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja danas za Index, a dodao je i da će MOST na ponovljenim izborima dobiti 35 mandata.

Grmoja se osvrnuo i na riječi Tomislava Karamarka koji je jutros izjavio kako će on biti mandatar, a Željko Reiner kandidat HDZ-a za predsjednika Sabora.

"Ako je neprihvatljivo SDP-u, onda je i nama jer mi zahtijevamo reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane. Mi smo svoj stav rekli, tako da to za nas ne dolazi u obzir. Ako će Reinera prihvatiti SDP, onda je to u redu. Mi smo za konsenzus", rekao je Grmoja.

Današnji dan prošao je kud i kamo mirnije od jučerašnjeg dana kojeg je obilježila žestoka svađa gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića i primoštenskog načelnika Stipe Petrine koji je, nakon što su danima međusobno pokušavali izgladiti svakodnevne trzavice, jučerašnjim istupom raskrstio s MOST-om.

Gradonačelnik Omiša i član Mosta nezavisnih lista Ivan Kovačić izjavio je kako je Stipe Petrina njega nagovarao da podupre SDP, a to će, rekao je Kovačić, potvrditi i na poligrafu. Odgovor Petrine nije trebalo dugo čekati. On je putem Facebooka za laž optužio Kovačića. Petrina je, prihvativši poziv na poligraf, Kovačića optužio da MOST-ovci namjerno lažu javnost te da ne žele otkriti sastav Nacionalnog vijeća MOST-a.

U javnosti je prilično odjeknulo pismo koje je saborskom zastupnicima MOST-a uputio Božo Petrov, a u kojem ih je pozvao da izdrže sve pritiske.

U pismu se Petrov prilično oštro obrušio u prvom redu prema SDP-u, Milanoviću i Petrini, ali nije zaboravio spomenuti niti HDZ.

"U isto vrijeme dok dio medija provodi medijsku hajku na kompletan MOST, druge stranke zovu naše članove, traže sastanke, obećavaju brda i doline, u čemu zasad prednjači SDP, iako ni HDZ ne zaostaje previše. Iako je Drago Prgomet sam kriv što je odabrao put kojim je krenuo odmah nakon izbora, političku krivnju za taj pokušaj razbijanja MOST-a jednako mora snositi i Zoran Milanović", među ostalim je napisao Petrov.

MOST-ovci su u utorak analizirali odgovore na svoje zahtjeve koje su nakon vikenda primili prvo od SDP-a, a potom i HDZ-a. Koja će biti njihova odluka trebali bi saznati sutra.

Pročitajte više