MOST traži proglašenje isključivog gospodarskog pojasa

Foto: Index

MOST traži proglašenje isključivog gospodarskoj pojasa na Jadranu. U Splitu su danas Božo Petrov, Nikola Grmoja, Ante Čikotić i Miro Bulj pojasnili zbog čega su odlučili prijedlog uputiti u javnu raspravu.

"Ovim MOST nastavlja suverenističku politiku koju smo cijelo vrijeme zastupali. MOST je jedina parlamentarna opcija čije je vodstvo 2009. godine sudjelovalo u prikupljanju potpisa protiv arbitražnog sporazuma jer smo smatrali da ne treba pristajati na slovenske ucjene na putu pristupanja EU. Prijedlog namjerno nismo uputili u proceduru, već u javnu raspravu, želimo čuti mišljenje javnosti i stručnjaka. To je bio i jedan od uvjeta MOST-a da je Vlada na svojoj prvoj sjednici donijela odluku da se ide u konzultacije oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa. Po tom pitanju nije ništa napravljeno, iako Hrvatska, ne da može proglasiti isključivi gospodarski pojas, nego ona ima obvezu to načiniti", kazao je Grmoja. 

Zaštita i kontrola

Petrov smatra da pitanje nije treba li Hrvatska proglasiti isključivi gospodarski pojas.

"Hrvatska ga mora proglasiti iz nekoliko razloga. Tako stječe suverenitet nad 28 tisuća kvadratnih kilometara. Mora ga proglasiti i da bi ostvarila jurisdikciju nad tim područjem, a i zbog toga jer je potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982. godine. Pojas je nužan i zbog toga što je EU dala savjet članicama da proglase pojas jer tako mogu ostvariti kontrolu i uspostavu pravila. Ovdje se ne radi samo o kvotama za ribare, već i o ekološkoj zaštiti, zaštiti arheoloških nalazišta i eksploatacije prirodnih bogatstva", kazao je Petrov.

Novinare je zanimalo zbog čega se MOST sada sjetio isključivog gospodarskog pojasa.   

"Pričekali smo kraj arbitraže, trebale su se pokrenuti konzultacije s drugim zemljama. Kada smo vidjeli da se ništa ne poduzima, odlučili smo sami krenuti. Bez obzira što Slovenci mislili, Europska unija, bez obzira na bilo kakav arbitražni postupak, savjetuje članicama da to naprave. Slijedimo EU i UN. To se treba napraviti neovisno o arbitraži i pregovorima. Dok god nemamo proglašen pojas, nismo u mogućnosti nadzirati područje. Kada se proglasi pojas, osim niza benefita, i druge zemlje će otpočeti dijaloge koji su odavno trebali početi. Ne vjerujem da Vlada ima toliku težnju otvoriti ovo pitanje. Nisu bili tome skloni, pristali su jer je to bio uvjet da se formira Vlada. Dovoljno govori o njima trenutak započinjanja arbitražnog postupka, u trenutku kada su na takav način definirali arbitražu da se već tada mogao naslutiti kakav će biti kraj", kaže Petrov. 

"Ovako ćemo dovesti Talijane za stol na pregovore"

Ante Čikotić smatra da će pojas konačno privući Talijane za stol na pregovore.

"Republika Italija je jedan od najvećih gospodarskih partnera i susjed. Moramo se međusobno uvažavati i poštivati. To treba temeljiti na međunarodnom pravu. To ne znači da mi ne trebamo konzumirati naše pravo proglašenja isključivog gospodarskog pojasa. Naprotiv. Prijatelje, susjede Talijane dovesti za stol, a to ćemo napraviti kada proglasimo pojas. Oni sada jedini eksploatiraju ekonomsku korist tog dijela. Mi se odričemo 28 tisuća kvadratnih kilometara. Ekonomska računica je jednostavna. Prosječno oko 100 eura treba po kilometru kvadratnom za nadzor. Oko dva i pol milijuna eura bi trebali izdvajati godišnje za očuvanje Jadrana, kontrolu plovidbe i ostalo. 30 milijuna eura godišnje se može dobiti eksploatacijom ribe na hrvatskoj strani Jadrana. Imamo višekratnu ekonomsku vrijednost, moramo preuzeti odgovornost i kontrolu", kazao je Čikotić.

Miro Bulj smatra da je gospodarski pojas trebalo odavno proglasiti.  

"Da hrvatske politike nisu bile sluganske i dodvorničke, nego suverenističke, isključivi gospodarski pojas već bi odavno bio izglasan. Pozivam sve saborske zastupnike da napokon izglasamo pojas. To je naša obaveza prema budućim generacijama, dosta je onih koji se samo klanjaju briselskim činovnicima, onih koji riješavaju probleme između Rusije i Ukrajine, došlo je vrijeme da riješimo naše suvereno pravo na Jadranu. Ne vjerujem da će bilo koji saborski zastupnik biti protiv", uvjeren je Bulj. 

 

Pročitajte više