MOSTAR: FEDERALNA VLADA OSIGURALA ISPORUKU STRUJE ZA ALUMINIJ

Vlada Federacije BiH naložila je u utorak Elektroprivredi BiH da u idućih mjesec dana nastavi normalnu isporuku električne energije mostarskom Aluminiju čime je spriječeno gašenje pogona u tom najvećem bosanskohercegovačkom izvozniku, priopćeno je nakon sjednice vlade u Mostaru.

Federalna vlada također je preporučila da dvije tvrtke nastave pregovarati o novom ugovoru.

"Vlada inzistira da predstavnici dvije tvrtke nađu snage da se oko toga dogovore u cilju očuvanja ukupnih ekonomskih tokova i stvaranja pretpostavki za uravnoteženje vanjsko-trgovinske bilance i u interesu daljnjeg gospodarskog rasta", ističe se u priopćenju Ureda za informiranje vlade Federacije BiH.

Od neimenovanog hrvatskog dužnosnika u vladi Federacije doznaje

da bi Elektroprivreda BiH trebala nastaviti isporučivati 125 megawatsati električne energije po jednakoj cijeni koju je do sada plaćao mostarski gigant.

Ranije je njemačka tvrtka Debis, koja djeluje u sklopu njemačko-američkog koncerna DaimlerChrysler, s Elektroprivredom BiH dogovorila cijenu struje za Aluminij od 27 eura po megawatsatu.

Vlada je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici u posljednji trenutak spriječila gašenje pogona Aluminija čija je uprava na današnjoj izvanrednoj sjednici dogovorila red tehnoloških poteza za gašenje pogona. Direktor Aluminija Mijo Brajković i njegovi suradnici bili su potpuno spremni za prestanak i postupno gašenje ćelija kao i ratne 1992. Smatra se kako su na ovakvu odluku vlade utjecali pritisci Ureda Visokog predstavnika (OHR), Europske unije i njemačke vlade koji su zatražili da Aluminij po svaku cijenu nastavi rad.

Pročitajte više