Mostar: Policijska akcija u vezi slučaja Olene Popik

U AKCIJI pod nazivom "Čistilište" policija BiH proteklog je vikenda u deset ugostiteljskih objekata i privatnih stanova na području hercegovačkoneretvanske županije uhitila 12 osoba za koje se sumnja da su umiješani u trgovinu ljudima i posredovanje u prostituciji, odnosno da su na bilo koji način povezani sa slučajem Ukrajinke Olene Popik koja je nedavno u Mostaru umrla od AIDS-e, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova hercegovačkoneretvanske županije.

Provjerom identiteta ustanovljeno je da je jedan od uhićenika državljanin Republike Hrvatske, pet su ih državljani SCG, a preostalih šest su državljani BiH, izjavio je za HINA-u glasnogovornik županijskog MUP-a u Mostaru Dražen Mustapić.

Ministarstvo unutarnjih poslova hercegovačkoneretvanske županije najavilo je kako će idućih dana pojačati aktivnosti na pronalaženju i hvatanju počinitelja kaznenih djela trgovine ljudima i posredovanja u prostituciji, te je pozvalo sve građane koji posjeduju informacije o takvim osobama da ih dostave policiji.

Smrt Ukrajinke Olene Popik, koja je osim AIDS-a bolovala od hepatitisa i tuberkuloze, u mostarskoj bolnici 3. studenoga potaknula je bojazni od masovne zaraze korisnika njezinih usluga ne samo u BiH već i u susjednim zemljama, osobito Hrvatskoj i SCG, jer je policija više puta rekla da je ta Ukrajinka imala "veći broj seksualnih kontakata".

Posebice se strahuje da osim pokojne Olene Popik u Bosni i Hercegovini ima još žena iz istočnoeuropskih zemalja koje su zaražene virusom HIV-a, ali to još nije medicinski otkriveno. Djevojke koje se u BiH bave prostitucijom uglavnom su bez ikakve zdravstvene zaštite.


Pročitajte više