MOSTAR: ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK U SUĐENJU MARIJU MATIĆU

U Županijskom sudu u Mostaru u srijedu je saslušanjem ostale dvojice svjedoka obrane završen dokazni postupak u suđenju Mariju Matiću kojega optužnica tereti da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinio ratni zločin nad Bošnjacima u Konjicu u travnju 1993. u vrijeme hrvatskobošnjačkih sukoba. Za srijedu je bila najavljena i završna riječ tužitelja i obrane ali je to odgođeno za 5. srpnja ove godine, jer je branitelj optuženog mostarski odvjetnik Marko Martinović tražio odgodu radi pripreme završne riječi, što je Sudsko vijeće prihvatilo. L

Sudsko vijeće je odbilo zahtjev odvjetnika Martinovića da se obavi ekshumacija tijela Ismeta Kovačevića za kojega optužnica i svjedoci optužbe tvrde da ga je ubio optuženi Mario Matić. Odvjetnik Martinović je svoj zahtjev obrazlagao nužnošću da se utvrdi jesu li meci u tijelu ubijenog Ismeta Kovačevića ispaljeni iz puške koju je prateći kolonu zarobljenih konjičkih Bošnjaka nosio optuženi Mario Matić, ili su ti meci ispaljeni iz puške drugoga kalibra od one koju je imao optuženi Matić. Tom zahtjevu branitelja optuženog prethodio je iskaz svjedoka obrane Dragana Blaževića, koji je rekao kako su postrojbe HVO u Konjicu bile u obruču Armije BiH s čijih se položaja čula pucnjava te je moguće, kako je rekao, da je zalutali metak pogodio Ismeta Kovačevića za čije se ubojstvo tereti Mario Matić. Više svjedoka obrane je u prijašnjim iskazima reklo kako nisu vidjeli da je ubojstvo počinio Mario Matić.

Međutim, više svjedoka optužbe je u prijašnjim iskazima u svibnju ove godine, reklo kako su osobno vidjeli da je optuženi Matić ubio Ismeta Kovačevića. Odbacujući zahtjev odvjetnika Martinovića za ekshumaciju ubijenog konjičkog Bošnjaka predsjednik Sudskog vijeća Zoran Krtalić je rekao kako nije potrebno izvođenje novih dokaza, te da je dokazni postupak završen.

Ovo suđenje u Županijskom sudu u Mostaru odobrio je Haški sud.

(Hina) xpg ybs

Pročitajte više