Mostarsko-duvanjska biskupija protiv rušenja križa iznad Stoca

Ordinarijat mostarskoduvanjske biskupije javno se usprotivio nakanama da se u četvrtak sruši katolički križ na brdu iznad Stoca.

Ordinarijat je u srijedu priopćio kako "ne vidi da će se iz takva rušenja religioznog simbola drugoga postići ikakvo dobro, a najmanje dobro mira za sve nas".

Prvobitno je bilo planirano da se ovaj križ i 14 betonskih postolja, odnosno postaja za vjerski obred križnoga puta sruši 19. siječnja ove godine, ali je zbog sigurnosnih razloga rušenje, kako je tada službeno rečeno, odgođeno do 10. veljače.

Ranije je Povjerenstvo za zaštitu spomenika BiH proglasilo brdo iznad Stoca nacionalnim spomenikom, a izgradnju križeva na tom području nezakonitom. Tijekom 2004. godine dva puta su raspisivani natječaji za rušenje ovih vjerskih obilježja, ali se na natječaj nije javila nijedna građevinska tvrtka.

Početkom veljače upravni odbor za provedbu mira, čije je sjedište u Bruxellesu, priklonio se mišljenju Povjerenstva za zaštitu spomenika BiH i pozvao na uklanjanje križa sa brda iznad Stoca. Ordinarijat mostarsko-duvanjske biskupije u srijedu navečer izdao je priopćenje pod naslovom "Bruxelles želi zbrisati križeve u Stocu", i izrazio neslaganje i čuđenje takvu mišljenju Upravnog odbora za provedbu mira.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Federacije Bih Ramiz Mehmedagić nedavno je izjavio kako muslimani u Stocu križ na brdu iznad grada doživljavaju kao pokrštenje, odnosno pokatoličenje grada, no Ordinarijat mostarsko-duvanjske biskupije priopćio je kako je srednjovjekovna tvrđava u Stocu, gdje je sada križ, "u vrijeme osmanlijske vladavine pretvorena kroz 400 godina u kulu terora, u martirij Kristovih vjernika, holokaust domaćih kršćana".

(Hina)pgas yvm

Pročitajte više