Može li Sjeverna Koreja zaista projektilima napasti američki teritorij?

Foto: FaH

PRIJETNJA na prijetnju - tako se može opisati trenutna napeta situacija između Sjeverne Koreje i SAD-a. Na prijetnju Donalda Trumpa o "vatri i bijesu kakve svijet nije vidio" koji će zadesiti Sjevernu Koreju ako nastavi s prijetnjama, Pjongjang mu je odgovorio prijetnjom napada projektilima tipa Hvasong 12 na američki teritorij Guam, na kojem je smještena vojna baza. 
 
>>SJEVERNA KOREJA "Planovi za napad na američki teritorij su pri kraju, čekamo zapovijed Kim Jong-Una"
 
>>Hoće li Trump svojim ludilom započeti nuklearni rat?
 
Najavljeno ispaljivanje projektila više provokacija nego napad
 
Iako režim Kim Jong-una najavljuje da će projektili ciljati more oko Guama, a ne samo kopno, SAD je na ovu prijetnju odgovorio da “ozbiljno razmatra” rušenje projektila koji bi ciljali njegov teritorij ili vode oko otoka. Ako bi projektili pali unutar 40 km od otoka, kao što je Pjongjang najavio, pali bi unutar gospodarskog pojasa SAD-a, iako ne i unutar njegovih teritorijalnih voda, što znači da bi se radilo više o provokaciji nego o pravom napadu.
 
Međutim, eksperti upozoravaju kako nije sigurno da će tehnologija kojom SAD raspolaže za rušenje balističkih projektila biti učinkovita. Adam Mount, viši suradnik na institutu Center For American Progress, objasnio je za CNN da bi SAD mogao iskoristiti svoj obrambeni sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) ili razarače naoružane sustavom Aegis za rušenje sjevernokorejskih balističkih projektila. “Ako bi imali pouzdane podatke da oni (Sjeverna Koreja) ne bi pogodili američki teritorij, mogli bi ih jednostavno pustiti da (projektili) padnu u more, ali mislim da bi ozbiljno razmotrili mogućnost da ih obore”, smatra Mount.
 
Kim želi da se SAD osramoti neuspješnim presretanjem?
 
George Charfauros, savjetnik za domovinsku sigurnost za Guam, tvrdi da ima pouzdanje u američke obrambene sustave: “Oni su polako razvili svoje sposobnosti, ali mi imamo visoko pouzdanje u sposobnost SAD-a da obrani ne samo Guam i okolne vode, već i kontinentalni SAD. Postoji nekoliko slojeva obrane od balističkih projektila.”
 
Viši obrambeni analitičar na vojnom institutu Rand Corporation Bruce Bennett napominje da bi odluka o testiranju proturaketne obrane na kraju pala na predsjednika Trumpa: “Ovo je eksperimentalni sustav - potencijalno bi mogli pogoditi ili promašiti (projektile), ne znamo sa sigurnošću. Čak i ljudima koji prave mobitele, koji prolaze kroz značajno više testiranja nego THAAD, ponekad se dogodi da im mobiteli izgore.”
 
Pokušaj američkih snaga da sruše projektile mogao biti upravo ono što Kim želi, budući da bi neuspjeh pri rušenju čak i jednog projektila bio sramotan za SAD, upozorava Mount. Upravo zato je Pjongjang najavio lansiranje četiriju projektila, kako b dodatno otežao posao za američku obranu. 
 
“Ako bi SAD pokušao presresti projektile, htio bi presresti sve, jer neuspješno presretanje svih projektila poslalo bi signal o njegovom ograničenom kapacitetu (za obranu)...ti sustavi nisu savršeni”, ističe Mount.
 
SAD ima dva sustava obrane
 
U svakom slučaju, sustav THAAD koji je već postavljen na teritoriju američke saveznice Južne Koreje ne bi mogao presresti projektile lansirane prema Guamu, ali bi ih mogao brzo detektirati svojim radarom. Međutim, THAAD koji je postavljen na samom Guamu trebao bi ih moći presresti. “Sustav je dizajniran da angažira višestruke mete istovremeno, tako da bi to trebalo biti prilično izvedivo”, smatra Bennett, ali i dodaje da njegova učinkovitost ovisi o daljini na kojoj su projektili detektirani, budući da je domet THAADA 200 km: “Što bliže tome (maksimalnom dometu) dođete, vršite veće naprezanje na performanse sustava”.
 
S druge strane, američki razarači s protubalističkim obrambenim sustavom Aegis mogli bi oboriti projektile na mnogo većoj udaljenosti, prije nego se vrate u Zemljinu atmosferu. “SAD bi mogao postaviti sustav Aegis mnogo bliže Guamu tako da ima dva sloja zaštite, ali to je odluka predsjednika”, kaže Bennett.
 
SAD je u odgovoru na sjevernokorejska testiranja projektila ponovo testirao svoj proturaketni sustav nekoliko puta u svibnju i lipnju, no naknadno je priznao da je jedan test bio neuspješan. 

Pročitajte više