Na suđenju Tinu Šunjergi može se dogoditi svašta, pa čak i da potpuno izbjegne zatvor

Screenshot: HRT

NAKON što je Državno odvjetništvo danas objavilo detalje o dvostrukom ubojstvu kod Vodica, razgovarali smo s odvjetnikom Veljkom Miljevićem o mogućim scenarijima suđenja Tinu Šunjergi i činjenici da je njegov prijatelj vidio ubojstvo Tinove majke, no nije to prijavio policiji. 

>> DORH objavio jezive detalje ubojstva kod Vodica: Prijatelj gledao Tina kako ubija majku


>> VIDEO Index u Čisti Velikoj nakon ubojstva: "Roditelji su mu dali sve, Sotona je ušao u njega"
 
Prema Miljevićevim riječima, postoje brojni elementi koji će tijekom suđenja biti vrlo važni u određivanju kazne. 
 
Prije svega, Tin Šunjerga je, prema objavi DORH-a, osumnjičen za dva kaznena djela teškog ubojstva (roditelji mu nisu prije ubojstva bili jedno pored drugog već ih je ubio na različitim mjestima), za što zakon predviđa kaznu do 50 godina zatvora.


 
Tin je mlađi punoljetnik
 
Međutim, činjenica je i da je Tin mlađi punoljetnik i da će mu se suditi prema Zakonu o sudovima za mladež. S obzirom da je u vrijeme počinjenja ubojstva imao više od 18, a manje od 21 godinu, za počinjena djela može dobiti do 10 godina maloljetničkog zatvora, rekao nam je Miljević.
 
Lako je moguće da će istraga i sam proces suđenja potrajati pa bi Tin u pritvoru mogao napuniti 21 godinu, a samim tim bi kazna mogla dosegnuti i do pet godina više, odnosno 15 godina maloljetničkog zatvora. Nakon napunjenih 21. godinu, Tin Šunjerga bi, kao stariji punoljetnik, kaznu izdržavao u zatvoru za punoljetnike, kaže odvjetnik.

 
 
Eventualna ovisnost i neubrojivost mogle bi promijeniti tijek suđenja
 
"Osim toga, u cijelom postupku postoji i subjektivna strana", kaže Miljević i dodaje kako je jedna od informacija koja se pojavila i da je Tin ubio roditelje zbog problema koje je imao s drogom, a možda je razlog ubojstva bio njihov napor da ga smjeste u neku od komuna na odvikavanje.
 
Pitanje ubrojivosti odnosno neubrojivosti Tina u trenutku dok je ubijao roditelje može navedene kazne zatvora u potpunosti promijeniti pa se vrsta i visina kazne može izreći i obaveznim dugotrajnim liječenjem, a Tinu bi se moglo suditi prema Zakonu o zaštiti osoba s društvenim smetnjama. 
 
Prijatelju do tri godine zatvora
 
Jedno je sigurno, hrvatsko pravosuđe pred sobom ima veliki i zahtjevan postupak, a tu je svakako i činjenica da je DORH u svojem priopćenju naveo kako je Tinov prijatelj vidio ubojstvo majke i nije ga prijavio policiji, što predstavlja kazneno djelo.

S obzirom na to da nije prijavio kazneno djelo koje za posljedicu ima kaznu zatvora veću od 10 godina te da se radi o mlađem punoljetniku, konkretno dvadesetogodišnjaku, ponovo se može govoriti o odgojnoj mjeri ili maloljetničkom zatvoru u visini do 3 godine, zaključuje Miljević.

Pročitajte više