Možemo pobijedio DORH na sudu, DORH najavio da će se žaliti

Foto: Hina

OSJEČKO Općinsko državno odvjetništvo žalit će se na nepravomoćnu presudu kojom je politička platforma Možemo oslobođena optužbi za kršenje zakona o ravnopravnosti spolova, izvijestilo je tužiteljstvo u ponedjeljak.

Državno odvjetništvo pokrenulo je postupak sumnjajući na kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova jer je kandidacijska lista Možemo na prošlogodišnjim izborima za osječko Gradsko vijeće imala veći broj žena.

Tužiteljstvo je u ponedjeljak priopćilo kako je u prekršajnom postupku protiv političke platforme Možemo, zbog prekršaja iz Zakona o ravnopravnosti spolova, osječki Općinski sud nakon održane rasprave 21. travnja 2022. objavio oslobađajuću presudu.

Osječko Općinsko državno odvjetništvo će podnijeti žalbu nakon što primi pisani otpravak navedene oslobađajuće presude, navode u tužiteljstvu.

Možemo: Presuda je velika pobjeda

Nakon objave prvostupanjske oslobađajuće presude u četvrtak platforma Možemo ocijenila je takvu odluku velikom pobjedom za njih, ali i sve žene u Hrvatskoj, koje su još uvijek podzastupljen spol u tijelima političkog reprezentiranja.

Koordinatorica platforme Sandra Benčić tada je izjavila kako u Hrvatskoj ni na jednoj razini, lokalnoj, županijskoj ili nacionalnoj, još uvijek ne postoji minimum od 40 posto žena u tijelima političkog predstavljanja te da je svrha toga zakona da podzastupljen spol dođe do minimalno 40 posto zastupljenosti u takvim tijelima.

Također je izrazila nadu kako će DORH uvidjeti da nema nikakvog razloga da se žali na ovakvu odluku te je navela da je apsolutno sigurna da će taj spor u konačnici izgubiti, jer bi "bilo nelogično i apsurdno kažnjavati političke stranke zato što stavljaju više žena na izbornu listu kad su žene podzastupljen spol".

Pročitajte više