Mrak-Taritaš piše za Index: Ja nosim promjenu koje se ne trebate bojati

Foto: Press

Index je po anketi vodećim kandidatima ponudio da napišu tekst u kojem bi obrazložili zašto bi Zagrepčani trebali glasati baš za njih... Tekstove ćemo objavljivati redom kojim smo ih dobili.

Drage Zagrepčanke, dragi Zagrepčani,

u samoj smo završnici pred izbore, za nekoliko dana birat ćemo gradonačelnika ili gradonačelnicu Zagreba. U gradu su se kroz godine nagomilali problemi, ali pred njima ne treba pokleknuti. S njima se treba uhvatiti u koštac i riješiti ih. Program i prijedlozi s kojima ja izlazim na ove izbore puni su ideja za razvoj grada, za korak naprijed, za obnovu koja ne znači samo obnovu od potresa nego znači i noviji, uredniji, razvijeniji Zagreb u kojem se bolje živi.

Moj program je stvoren još prije četiri godine

Moj program (www.anka.com.hr/program) i plan za ono što ću raditi nisu nastali preko noći. Temeljne crte stvorene su još prije četiri godine i rezultat su truda niza ljudi koji se bave gradom, njegovim razvojem i pojedinim područjima za koja je Grad nadležan. Nažalost, u posljednje četiri godine, kao i dugo godina prije, u Zagrebu se vrlo malo toga pokrenulo s mrtve točke. Malo je toga korisnoga napravljeno od početka do kraja.

Ono što vam ja predlažem je rezultat svih znanja i iskustava koja sam stekla kroz cijeli svoj život. U svojoj karijeri vodila sam velike sustave koji su odradili ogromne projekte. Jedan od tih projekata, na koji sam posebno ponosna, bila je i uspješna obnova nakon velike prirodne katastrofe. Po struci sam arhitekt i urbanist, cijeli život bavim se onime što Zagrebu sada najviše treba - obnovom koja nije samo krpanje rupa nego i razvoj novog grada.

Znam kako radi gradsko poglavarstvo

Odlično poznajem kako radi gradsko poglavarstvo, njegove institucije i službe, razumijem njihove vrline i mane i svjesna sam što je potrebno da bi se od ideje došlo do njezinog ostvarenja. Imam i puno političkog iskustva, što sigurno neće biti nevažno u vremenu koje nas u Zagrebu čeka nakon izbora 16. svibnja. S kandidatima za zamjenike uvjerena sam da možemo odraditi ozbiljan posao.

Moji zamjenici su Mirando Mrsić i Marko Torjanac. Marko Torjanac je naš veliki poduzetnik u kulturi, umjetnik, glumac, režiser, producent. Čovjek ogromne živote energije. Osmislio je program za kulturu koji odskače od svega viđenog u Zagrebu, koji vraća kulturu ljudima, ali i ljude kulturi - od najranije dobi kroz sve generacije. Mirando Mrsić je vrhunski liječnik i političar s ogromnim iskustvom. Vodio je velike projekte, bio je ministar, zna kako stvari funkcioniraju. Ima odlične ideje za nove socijalne politike i jačanje zdravstva u Zagrebu i dovoljno iskustva da svoje ideje i ostvari.

Ne nudim nerealno

Ja vam zato ni u jednom trenutku nisam nudila neki nerealan popis želja. Iza onoga što predlažemo stojim svim svojim znanjem i iskustvom. Predlažemo samo stvari koje su provedive, realne i koje će zaista promijeniti Zagreb tako da svi zajedno osjetimo poboljšanje. Lažna obećanja o nerealnim projektima koje je nemoguće provesti nisam nikada davala i nemam namjeru sada početi. Sa mnom nema i neće biti neizvjesnosti. Ja nosim promjenu koje se ne trebate bojati!

Moj prvi radni dan gradonačelnice počet će s najnovijim problemom koji je zadesio Zagreb i koji se mora brzo početi rješavati - obnovom nakon potresa. Tri dana nakon potresa javno sam predložila prve korake i osnovni plan obnove. Nažalost, niti više od godinu dana poslije obnova još uvijek nije počela. Prvi dan nazvat ću premijera. Reći mu da je Zakon o obnovi neprovediv, da ministar ne radi ništa i da je Fond nepotreban. Sve one poslove koje može odraditi Grad, Grad će konačno i početi raditi.

Promjene u Zagrebačkom holdingu

Osim obnove, rješavat ću stare boljke Zagreba - financijske probleme u kojima se nalazi, zastarjelu organizaciju prometa, zbrinjavanje otpada, koje i dalje nije dobro riješeno. Tu je i meni bliska i draga, a mislim i važna tema urbanizma i planiranja, koja znači sljedeći korak razvoja. Nisam zaboravila niti sve ono što čini duh i dušu Zagreba - kulturu i obrazovanje, niti brigu o onima kojima je potrebna pomoć kroz socijalnu i zdravstvenu politiku. I na kraju, ali nikako ne manje važno, tu je decentralizacija - jačanje gradskih četvrti i mjesnih odbora. I, nezaobilazno, promjene u Zagrebačkom holdingu.

Dragi sugrađani, drage sugrađanke, moji susjedi i susjede, u kampanju za gradonačelnicu Zagreba ušla sam otvorena srca, spremna da svoje znanje i životno iskustvo upotrijebim tamo gdje je ono najkorisnije i u vrijeme kada je najpotrebnije. To znanje i iskustvo jamstva su da će na čelu grada biti netko tko ideje i planove može pretvoriti u stvarnost. Uvjerena sam da je upravo to moja najveća snaga i moje najiskrenije obećanje.

Vidimo se na izborima 16. svibnja,

vaša Anka Mrak-Taritaš.

Pročitajte više