Mrežnica bi uskoro mogla postati park prirode

Karlovački župan, gradonačelnici četiriju gradova i načelnici triju općina s područja rijeke Mrežnice potpisali su danas Sporazum o sufinanciranju izradbe stručne podloge za dobivanje statusa parka prirode za mrežničko porječje. L

Sporazum su potpisali župan Nedjeljko Strikić i gradonačelnici Karlovca, Slunja, Duge Rese i Ogulina, te načelnici općina Barilovića, Tounja i Generalskog Stola.

Državni zavod za zaštitu prirode ponudio je potkraj travnja izradbu stručne podloge uz cijenu od 231.500 kuna. Županija će izdvojiti 101.500, gradovi po 25.000 i općine po 10.000 kuna.

Župan Strikić je istaknuo kako očekuje da će stručna podloga biti gotova do kraja ove godine, a da će porječje Mrežnice u Hrvatskom saboru biti proglašeno zaštićenim područjem na razini parka prirode do Svjetskog dana voda u travnju sljedeće godine. Rekao je također da Županija time želi razviti ekološki turizam, zaštititi rijeku Mrežnicu i njezine ljepote.

Građanima treba objasniti da status parka prirode ne dovodi u pitanje prostorne planove i status pojedinih nekretnina kao građevnog zemljišta, rekao je župan i dodao: "Naprotiv stanovništvo uz Mrežnicu moći će se više nego do sada baviti turizmom i ekološkom proizvodnjom hrane."

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više