Mrsić protiv Mrsića: Dok je bio ministar najavljivao je rad do 67 godina, a sad se tome protivi

Foto: Hina

BIVŠI ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić žestoko se obrušio na Vladu zbog mogućeg produljenja radnog vijeka do 67 godina starosti, no dok je bio na funkciji i sam je razmišljao o takvom potezu.

Europska komisija u sklopu svojih preporuka već dulje vrijeme traži od Hrvatske provođenje reformi mirovinskog sustava, u sklopu kojih bi moglo doći i do produljenja radnog vijeka.

Nakon što je premijer Tihomir Orešković na posljednjoj sjednici Vlade najavio skoru objavu nacionalnog programa reformi, koji će do kraja mjeseca biti poslan Europskoj komisiji, u javnosti su se pojavile informacije da bi plan mogao uključivati produljenje radnog vijeka do 67 godina i oštriju penalizaciju prijevremenog umirovljenja.

Mrsić 2016: Vlada radi u interesu kapitala

Mrsić je na ovotjednoj konferenciji za novinare oštro napao Vladu i pozvao "da umjesto u interesu kapitala, radi u interesu građana Hrvatske i da u pregovorima s Europskom komisijom radi interesu hrvatskih građana."

"Odluka o reformi mirovinskog sustava nije u interesu građana, šetna je i treba je promijeniti, jer se njome građani i radnici podcjenjuju i šalje se poruka da je vlada spremna rušiti cijenu rada i socijalnu državu u Hrvatskoj" rekao je Mrsić i dodao: "Pseudovlada na čelu s premijerom koji nema političke moći očito se ne može suprotstaviti nalozima Europske komisije".

Mrsić 2013: Povećanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina je neminovno

No dok je bio ministar, Mrsić je imao drugačiju priču. Tako je 2013. godine izjavljivao da je povećanje dobne granice za umirovljenje neminovno.

"Povećanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina je neminovno, no to se neće dogoditi u bliskoj budućnosti, nego između 2020. i 2030. godine... Za ministra riječ je o neizbježnoj odluci budući da hrvatsko stanovništvo stari, a odnos umirovljenika i zaposlenih sve je nepovoljniji. Promjene su nužne kako bi mirovinski sustav ostao održiv", govorio je Mrsić.

Mrsić 2014: Razgovaramo o produženju dobi za odlazak u mirovinu sa 67 godina

Nakon što je Europska komisija početkom lipnja 2014. Hrvatskoj dala preporuke za nastavak reformi, Mrsić je ponovno spomenu povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu.

"Ono o čemu razgovaramo je produženje dobi za odlazak u mirovinu sa 67 godina. Smatramo da je - s obzirom na razvoj situacije u Hrvatskoj, dob hrvatskih građana i dužinu uživanja mirovina - ono što smo mi predvidjeli u Zakonu o mirovinskom osiguranju sasvim primjereno ovom trenutku.U sljedeća tri mjeseca nam predstoji ulazak u europski sustav gdje se mjeri adekvatnost mirovine sa životnom dobi. Hrvatska do sada nije bila tamo i temeljem tih rezultata i usporedbe s ostalim zemljama EU moći ćemo govoriti je li potrebno produživati dob za odlazak u mirovinu ranije ili je dovoljno ono što smo mi predvidjeli", rekao je tada Mrsić.

Pročitajte više