Pijan kuburom ubio mladića kod Karlovca i dobio 8,5 godina zatvora, otac pljunuo na ubojicu sina

Foto: Hina

ZA UBOJSTVO Tomislava Rendulića (21) ilegalnom kuburom prošle godine u srpnju na kupalištu na rijeci Dobri kod Karlovca, Miji Fanjku (63) danas je na Županijskom sudu u Karlovcu izrečena nepravomoćna kazna zatvora od osam godina i šest mjeseci zatvora, piše Kaportal.

Za ubojstvo bez ikakvog razloga koje je počinio pijan i s najmanje 2,49 promila alkohola u krvi dobio je osam godina, a za ilegalno držanje oružja osam mjeseci, te mu je odmjerena jedinstvena kazna od osam godina i šest mjeseci. Ubojica ostaje u pritvoru, a određena mu je i mjera obaveznog liječenja od alkohola.

Otac presudu nazvao sramotnom

S ovakvom kaznom nije se mogao pomiriti Željko Rendulić, otac pokojnog mladića, koji je Sud pratio zajedno sa suprugom Miricom. Presudu je nazvao sramotnom, verbalno napavši sutkinju Sandu Janković.

"Kao policajac se protiv ovakvih borim 25 godina, a ovaj će biti vani za tri. Kako bi sudili da je vaš sin u pitanju", rekao je sutkinji Janković Željko Rendulić, te pritom pljunuo na osuđenog Fanjka.

U obrazloženju presude Sud je zaključio da je neosporno dokazano da je Fanjak počinio kaznena djela koja mu je Državno odvjetništvo stavilo na teret, a pri odmjeravanju kazne držao se olakotnih okolnosti – dosadašnje nekažnjavanje okrivljenoga, zrela životna dob te zbog alkohola bitno smanjena ubrojivost u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

Sutkinja je kazala kako je za to kazneno djelo predviđena kazna zatvora u trajanju od 5 do 20 godina zatvora, ali da je u odmjeravanju kazne Sud ustvrdio će se u odnosu na Fanjka svrha kažnjavanja postići izrečenom kaznom zatvora od osam godina i šest mjeseci. Bez obzira na olakotne okolnosti, dodala je, Sud nije mogao prijeći preko teške posljedice kaznenog djela i činjenice da je ubijen mladić u dobi od 21 godine, koji je bio na pragu života, te smatra da tako teške posljedice iziskuju ovakvu kaznu zatvora.

Fanjak je izrazio kajanje, dao obitelji sućut, te čak zatražio oprost. Otac i majka ubijenog mladića kazali su da ne mogu prijeći preko činjenice da im je ubio dijete, te da mu tako nešto ne mogu oprostiti.

Ubojstvo s kuburom

Fanjak je bio lokalni probisvijet, koji je svakodnevno pio i provocirao na svađu i tučnjavu. Kobnoga dana vratio se na kupalište i stao tjerati Tomislava doma spočitavajući mu što mu je prijetio da će ga baciti u vodu. Tomislav nije ulazio u sukob, kako tada, tako ni prije, govorili su svjedoci tijekom suđenja. No Fanjak je iz pojasa izvukao kuburu i s pola metra mu zapucao u prsa. Mladić je preminuo na mjestu događaja.

Pročitajte više