Mrtvac se danima raspadao u stanu u Zenici. Pronašli ga pa ga nitko nije htio odvesti

U STANU u Zenici danima je bilo tijelo mrtvog muškarca, no bizarno je ono što je uslijedilo kad su susjedi otkrili da je u stanu mrtav muškarac. Naime, kako piše portal Zenicablog, za tijelo muškarca su se prvo sve službe proglasile nenadležnima pa je tijelo odvezeno više od 24 sata nakon što je pronađeno.

"Osoba je više dana mrtva, ali grijanje u stanu je bilo isključeno, stan vrlo hladan, a osoba nije kontaktirala ni s kim. Žena koja ga je htjela posjetiti i odnijeti mu nešto hrane, pronašla ga je mrtvog. Policija je cijeli dan bila ovdje, kontaktirala sve nadležne institucije te se navodno svi ograđuju, jer umrli nije socijalni slučaj, a nema nasljednika”, rekao je u subotu Zenicablogu predstavnik stanara Adnan Salkanović. 

Svi se proglasili nenadležnima

Kazao je kako je dobio savjet da kontaktira medije kako bi se izvršio pritisak na ostale institucije. 

"Ne želimo politizirati, niti okrivljivati ove ili one, ali ne možemo shvatiti da nitko nije nadležan. Iz gradske uprave pomoćnica gradonačelnika je rekla da oni mogu izdati nalog ako se radi o socijalnom slučaju, a on to nije bio. Policija preuzima tijelo ako se radi o zločinu, a utvrđeno je da to nije zločin. Nema nasljednika, a oba pogrebna društva koja smo kontaktirali proglasila su se nenadležnima, dok se ne donese papir tko preuzima troškove. U bolnicu tijelo isto nitko ne vozi, jer se ne zna tko će platiti", ispričao je Salkanović.

Kaže da je umrli A.T. imao 62 godine i da susjedi kažu da je živio samačkim životom i bio boem, ali veoma ljubazan i susretljiv, no novinarima je Salkanović u subotu rekao kako je tijelo u fazi raspadanja i neugodan miris se širi zgradom.

Iz pogrebnih društava Irtihal i Neven stanarima su rekli da imaju pravno ograničenje i da ne smiju preuzeti tijelo bez “ovlaštenog organa” koje bi preuzelo odgovornost. Dodatni problem je bio to što A.T. nije umro u svom nego u tuđem stanu u kojem je boravio na temelju sporazuma s umrlim vlasnikom, a s obzirom na to da nema nasljednika nije imao tko biti obaviješten. Iz Grada su rekli da su oni nadležni samo za osobe koje su na popisu socijalnih slučajeva.

Medijski pritisak ipak urodio plodom. Više od 24 sata nakon što je pronađeno, tijelo je odvezeno

Medijski pritisak je urodio plodom, ali tek više od 24 sata nakon što je tijelo otkriveno. Nakon što je priča objavljena, predstavnika stanara je kontaktirao direktor JP Gradska groblja i obavijestio da će radnici poduzeća preuzeti tijelo.

To se i dogodilo u nedjelju popodne. 

Više od dvadeset četiri sata nakon što je pronađeno beživotno tijelo u stanu u ulici Jalijski put broj 4., radnici JP Gradska groblja preuzeli su tijelo iz stana u prizemlju nebodera, prenio je Zenicablog.

U gradskoj upravi su kućnom savjetu rekli da oni skrbe o osobama koje su socijalni slučajevi ili koji iza sebe ostavljaju imovinu, a nemaju nasljednike, čime Grad preuzima dalju skrb i o imovini, a plaćaju troškove sahrane. Javile su se desetine građana Zenice, Sarajeva i iz dijaspore koji su prihvatili na sebe mogućnost plaćanja troškova, samo da sugrađanin bude sahranjen dostojno čovjeka.

Pročitajte više