Mubarak preživio šest atentata, a bit će zapamćen po tome kako je otišao

INDIJSKA novinska agencija PTI objavila je kratak pregled 30-godišnje vladavine Hosnija Mubaraka u Egiptu osvrćući se na neke zanimljive detalje iz njegove biografije. "Preživio je šest atentata tijekom vladavine željeznom rukom ali nije uspio preživjeti nezapamćene prosvjede u organizaciji vlastitog naroda. Do izbijanja prosvjeda činilo se kako je 82-godišnji Mubarak nedodirljiv na čelu Egipta", piše PTI.

"Kada je bio izabran za predsjednika 1981. godine malo tko je je mogao očekivati da će se na toj poziciji zadržati idućih 30 godina. Tijekom svog predsjednikovanja najmanje je šest puta bio ciljem atentatora. Najopasniji je bio pokušaj atentata 1995. godine u Adis Abebi, no Mubarak kao da je imao više života. Zanimljivo je da je upravo zahvaljujući atentatu na svog prethodnika on i došao na vlast. 1981. bio je malo poznati potpredsjednik, a kada je predsjednik Sadat ubijen,  Mubarak je samo srećom tada izbjegao smrt, izabran je za vođu Egipta.", opisuje PTI.

"Nikad nije pušio niti pio. Imao je reputaciju čovjeka koji je vodio zdrav život. Kad je bio mlađi dan je započinjao u teretani ili igrajući squash", otkriva agencija.

"Mubarak će biti zapamćen to tome kako je skončao"

Washington Post jučerašnje odstupanje Mubaraka popratio je tekstom s naslovom "Nakon 30-godišnje vladavine, bit će zapamćen po tome kako je skončao".

"Mubarak je uvijek tvrdio kako nikad nije tražio da postane predsjednik, da je to prihvatio protiv svoje volje a ponekad je govorio kako be želio otići. No, skoro 30 godine vladao je Egiptom, više nego bilo koji vođa neke moderne države. Nakon svega bit će zapamćen po tome što nije želio otići sve dok ga njegov narod uz pomoć vojske nije natjerao da odstupi. Njegova vladavina nije završila narodnim veseljem zbog onoga što je postigao, već je stotine tisuća Egipćana slavilo to što je napokon otišao.", komentar je novinara Washington Posta o odlasku egipatskog predsjednika.

Pročitajte više