Mubarak za nastavak mirovnih pregovora unatoč nasilju

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je u nedjelju da izraelski premijer Ariel Sharon ne bi trebao odgovarati na palestinsko nasilje odustajanjem od mirovnih pregovora.

"Iskustvo nam je pokazalo da je nemoguće nastaviti pregovore ako budemo čekali prekid nasilja", rekao je Mubarak na zajedničkoj konferenciji za novinare s čileanskim predsjednikom Ricardom Lagosom.

Sharon je izjavio da se neće sastati s novim palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom dok se ne suprotstavi militantnim skupinama koje stoje iza prošlotjednog napada u Gazi u kojemu je poginulo šest Izraelaca.

Očekivalo se da će se dvojica čelnika sastati kako bi raspravili o sigurnosnim pitanjima uoči planiranog izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze i moguće obnove mirovnog procesa.

Mubarak je podsjetio na stajališta pokojnog premijera Yitzaka Rabina, čija je politika bila boriti se protiv nasilja i u vrijeme kad nije bilo pregovora.

Po njegovim riječima, problem s preminulim palestinskim vođom Jaserom Arafatom bio je u tome što su se on i Sharon međusobno mrzili. Izrael i Sjedinjene Države odbijali su razgovore s Arafatom posljednje dvije godine njegova života, tvrdeći da je odgovoran za palestinsko nasilje, što je Arafat uporno nijekao.

(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više