Mučila ga savjest: Grgić prijetio bombama na benzinskoj zbog pješaka kojeg je oborio autom

IVICA GRGIĆ, razvojačeni branitelj, kojeg su specijalci nakon 18 sata krize na benzinskoj postaji na solinskim Meterizama ustrijelili u listopadu prošle godine, bio je razdiran grizodušjem zbog prometne nesreće koju je skrivio u ožujku 2008. godine. U Krešimirovoj ulici oborio je Milivoja Poljaka, koji je umro godinu dana nakon nesreće.

Premda je državno odvjetništvo Grgića gonilo za tešku ozljedu, ne i smrt, on je bio u velikoj depresiji zbog nesreće. Vrlo lako moguće da se bombama "okitio" i krenuo na benzinsku nakon još jedne psihičke krize. Uostalom, i Inina benzinska postaja nalazi se svega koji metar od mjesta na kojem je stradao Poljak.

Na suđenju tupo gledao u pod

Sudac Općinskog suda u Splitu Mijo Galiot osudio je početkom lipnja 2010. godine Grgića na šest mjeseci zatvora i uvjetno na dvije godine. Još se dobro sjeća da je okrivljeni bio izuzetno depresivan i potišten. Od njega je jedva suvislu riječ mogao izvući. Grgić je tijekom suđenja cijelo vrijeme tupo gledao u pod.

"Kriv sam, žao mi je što sam počinio ovo djelo. Kajem se. Imao sam zdravstvenih problema nakon ove nezgode, na momente mi bude jako teško kada prođem mjestom gdje sam udario čovjeka. Tog dana sam imao malo problema sa živcima, ali ja to ne ispoljavam u vožnji. Pješaka nisam mogao uočiti, jer se radi o blagom zavoju", nekako je izustio Grgić.

Tajnu odnio u grob

Poljaka je oborio Citroenom AX, istim onim vozilom, u kojem će krenuti na svoju posljednju vožnju na benzinsku postaju na Meterizama. Poljaka, koji se spremao prijeći Krešimirovu, nije ni vidio. Rasvjeta nije radila, a brzina je bila ograničena na 30 kilometara na sat. Grgić nije znao za ograničenje, žurio je prema gradu brzinom od 66 kilometara na sat.

Pravi razlog Grgićevog suicidalnog pothvata nikada nije razjašnjen. Ni policajcima, koji su s njim pregovarali čitavu noć, nije ništa kazao. Znalo se da teško živi, da je bez posla i da brine o bratu koji ima zdravstvene probleme. Prometna nesreća koju je izazvao i grižnja savjesti zbog smrti pješaka, mogli su presudno djelovati na Grgića. Je li to bio okidač? Istinu nećemo nikada doznati, tajnu je odnio sa sobom u grob.

Pročitajte više