Muenchen: Žužul i Rončević na konferenciji o sigurnosti

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević sudjelovali su u subotu i nedjelju na 41. Muenchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Konferencija svake godine okuplja više od dvije stotine sudionika iz četrdesetak zemalja među kojima su članovi vlada i parlamenata, visoki vojni dužnosnici, znanstvenici i predstavnici medija.

Žužul je u nedjelju sudjelovao u tematskom Panelu o budućoj ulozi Ujedinjenih naroda u jačanju globalne sigurnosti, o kojem je uvodno izlagao glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Hrvatski šef diplomacije istaknuo je uspješnost mirovne operacije UNTAES-a u Hrvatskoj koja je omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, stoji u priopćenju.

Ocijenio je da su mirovne operacije uspjele ponajviše tamo gdje je uspostavljena puna suradnja između UN-a i drugih međunarodnih organizacija s vladama država na čijem se teritoriju pojedina operacija odvijala.

Žužul je također ukazao na važnost transatlantske suradnje kao preduvjeta uspješnog funkcioniranja međunarodnih organizacija poput UN-a i NATO-a te podržao inicijativu Glavnog tajnika Annana za formiranje Odbora za izgradnju mira u okviru Ujedinjenih naroda.

Na marginama Konferencije, ministar Žužul imao je niz bilateralnih sastanaka na kojima se razgovaralo o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, navodi se u priopćenju MVP-a.

(Hina) xpp/xbcav ydj

Pročitajte više