Mugabeova stranka pobjednica; oporba je optužuje za prijevaru

Stranka zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea, na vlasti već 25 godina, pobjednica je parlamentarnih izbora, objavilo je u petak izborno povjerenstvo te zemlje, dok oporba optužuje vladajuću stranku za namještanje parlamentarnih izbora.

Mugabeova Domoljubna fronta (ZANU-PF) osvojila je 46 zastupničkih mjesta dok je, po nepotpunim rezultatima, oporbeni Pokret za demokratske promjene MDC dobio 32 zastupnička mjesta.

Oporba za pobjedu na izborima mora osvojiti 76 zastupničkih mjesta, dok ZANU-PF treba samo 46 jer ima predsjedničkom odlukom zajamčenih dodatnih 30 mjesta u parlamentu od 150 zastupničkih mjesta.

Čelnik MDC-a Morgan Tsvagirai, koji je Mugabea optužio za krađu na prethodnim izborima 2000. i 2002. godine, izjavio je da je 81-godišnji Mugabe ponovno namjestio svoju pobjedu.

Tsvangirai, koji je Mugabea optužio da se koristi represivnim zakonima, političkim prijetnjama pa i pristupom zalihama hrane kako bi ostvario izbornu pobjedu, izjavio je da je MDC primjetio izborne prijevare od zastrašivanja do pojave tisuća dodatnih glasova u biračkim okruzima u kojima je pobijedila vladajuća Mugabeova stranka ZANU-PF.

Njemačka se u petak pridružila drugim zapadnim zemljama koje su izbore ocijenile namještenim, dok britansko ministarstvo vanjskih poslova kaže u priopćenju da su promatrači uočili kako su ovogodišnji izbori protekli s manje nasilja nego li prethodni 2000. te 2002. godine no da su vladajuća stranka i vlada nastavile zastrašivati.

"Ako rezultati izbora u Zimbabveu još nisu jasni, jasno je međutim da je na izborima bilo ozbiljnih nepravilnosti", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe "još je jednom građane Zimbabvea lišio slobodnih i pravičnih izbora, produljujući gospodarsku i političku krizu koju nameće svojoj zemlji", stoji u priopćenju britanskog Foreign Officea.

Promatrači Zajednice za razvoj južne Afrike izrazili su u petak zabrinutost zbog nemogućnosti velikog broja birača da glasuju na izborima održanim u četvrtak. Ta je promatračka misija u službenom priopćenju napisala da su izbori protekli "na otvoren, transparentan i profesionalan način" ali da "velik broj stanovnika nije mogao glasati na biralištima".

Iako ne raspolažu točnim podacima, druga promatračka skupina, a to su Neovisni promatrači Zimbabvea ocjenjuju da je pravo glasanja bilo uskraćeno za oko 25 posto birača koji su došli na birališta.

(Hina) xrt/xakoz yrt

Pročitajte više