Muke po jointu: Je li pušenje trave kazneno djelo ili prekršaj?

"ŠTO ĆEMO s jointom?", pitanje je koje ovih dana muči cijeli niz tijela državne vlasti, od policije i Državnog odvjetništva, preko Ministarstva pravosuđa pa sve do Hrvatskog sabora i Vlade. Novi kazneni zakon još je u pripremi, a na snagu će vjerojatno stupiti tek od rujna ove godine.

Tim novim zakonom bi posjedovanje manje količine lakših droga, kao što je odavno najavljeno, trebalo postati prekršajno, a ne kazneno djelo. Što zapravo znači da se zbog jednog (ili dva ili tri) jointa, više neće ići u zatvor. No, kako ovaj problem regulirati do tada?

Šimonović: To je stvar policije i DORH-a

Pravosuđe i policija našli su se u neugodnoj situaciji zbog presude koju je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio u slučaju Armanda Marestija. Njega je Prekršajni sud u Pazinu najprije osudio na 40 dana zatvora zbog fizičkog napada, a zatim ga je Općinski sud za isto djelo, ali ovog puta na temelju kaznene prijave, osudio na godinu dana zatvora.

"Presuda u slučaju Maresti jasno je naznačila da se za isti činjenični okvir ne može izricati i prekršajna i kaznena prijava", rekao je novinarima ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Pa se tako ni zbog posjedovanja manje količine lakih droga neće moći podnositi i kaznena i prekršajna prijava. Kad novi zakon napokon stigne, ovo "sivo područje" trebalo bi biti bolje regulirano.

Do tada će, pak, sve ovisiti o osobnoj policijskoj prosudbi. Tako stoji u napucima koje su policiji poslali Mladen Bajić i Oliver Grbić. "Za sada je to stvar dogovora policije i DORH-a. Oni će odrediti kakvi će se standardi primjenjivati", kaže Šimonović.

Darka Milinovića bune dekriminalizacija i legalizacija

Dežurni čuvari morala u redovima HDZ-a zabrinuti su ovakvom odlukom. Je li moguće da je Hrvatska napravila prvi korak prema dekriminalizaciji lakih droga? "Nisam upoznat s idejom, ali ako to na neki način znači legalizaciju lakih droga, ja sam protiv toga", odlučno će Darko Milinović koji bi, kao što je poznato, svaku vrstu pušača najradije proglasio građanima drugog reda.

No, da Milinoviću cijela priča nije baš najjasnija, pokazao je brkanjem legalizacije i dekriminalizacije lakih droga. "Znate li vi uopće razliku između dekriminalizacije i legalizacije?", upitali su novinari Milinovića. "Naravno da ja znam koja je razlika. Ali o tom zakonu morat ćete pitati ministra Šimonovića", rekao je Milinović prije nego što je pobjegao od sedme sile.

Borovec: Nema nikakve dekriminalizacije

Ništa jasniji u razgovoru s novinarima nakon sjednice Vlade nije bio niti Tomislav Karamarko. Ministar policije pravi se kao da to nije njegov posao, niti on nije upoznat s novim odredbama pa nije znao dati odgovor na pitanje hoće li posjedovanje jointa biti prekršajno ili kazneno djelo.

Morao se stoga oglasiti i Karamarkov glasnogovornik Krunoslav Borovec. No, niti njegovo objašnjenje nije posebno rasvijetlilo ovaj misterij. "U potpisanoj privremenoj uputi za policiju se nigdje ne spominje legalizacija, niti dekriminalizacija lakih droga, kao što neki mediji špekuliraju. Policija će za većinu djela koja su navedena u uputi podnositi kaznene prijave", rekao je Borovec.

No, policija neće imati zadnju riječ. O tome je li joint kazneno djelo ili prekršaj na kraju će ipak odlučivati u DORH-u. Ukoliko državni odvjetnik prihvati prijavu policije, ona će se procesuirati kao kazneno djelo. No, može je također i odbiti te donijeti odluku da se ne radi o kaznenom djelu, nego o prekršaju. Ovisi kako je već taj dan raspoložen.

Pročitajte više