MULJANJE S NATJEČAJIMA Varaždinsko sveučilište objavilo natječaj za posao u - Glasu Istre

Foto: FaH/Glas Istre

SVEUČILIŠTE Sjever iz Varaždina jučer je objavilo da u stalni radni odnos, na puno radno vrijeme i na neodređeno, prima zaposlenika u znanstveno-nastavnom zvanju docent, područje društvenih znanosti, polje ekonomija.

Međutim, teško da će u varaždinskom kraju nastupiti jagma za tim radnim mjestom jer su – da se ono uopće otvara – mogli doznati čitajući Glas Istre. Objavom u 'jednom dnevnom listu' Sveučilište je, kao društvo u državnom vlasništvu, ispunila zakonom propisanu proceduru objave natječaja, no isto je tako pobudila sumnju u regularnost istog.

Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti komentar sa Sveučilišta, međutim kako god da on glasio – ovo je samo još jedna u nizu, ako upotrijebimo eufemizam stoljeća, sumnjivih radnji koje se vežu uz spomenutu instituciju. Na kojoj se, usput budi rečeno, kao asistentica navodi bivša HDZ-ova zastupnica i sadašnja glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, ali i njezin prijašnji kolega Zlatko Mehun te mnoga druga javnosti poznata imena.



Igra koja je porezne obveznike stajala milijune

Međutim, u cijeloj pretpriči oko ovog sveučilišta, stranke kao takve nemaju nikakve veze, točnije, svoj su interes tu pronašli pojedinci svih stranačkih boja.


Uglavnom Sveučilište Sjever jest nastalo na temeljima Veleučilišta u Varaždinu, kao sljednika varaždinske Visoke elektrotehičke, kao što vole isticati sa Sveučilišta Sjever. Međutim, nerado rasvjetljavaju dio svoje povijesti koji se odnosi na spajanje s Medijskim sveučilištem iz Koprivnice, a što je igra koja je porezne obveznike stajala milijune i milijune.

Naime, prilikom preuzimanja Slobodne Dalmacije 2005. godine, EPH tada još u vlasništvu Ninoslava Pavića obvezao se u Splitu osnovati Novinarsku akademiju u koju je, tijekom deset godina, trebao uložiti 30 milijuna kuna. Dopusnicu za osnivanje Paviću je doslovce na zadnji dan svojeg mandata potpisao ondašnji ministar Dragan Primorac. Međutim, Paviću se učilište očito i nije uklapalo u poslovne planove pa je osnivačka prava za akademiju prebacio na tvrtku Medija Una koja nema ništa osim tog papira i temeljnog kapitala. Međutim, negdašnji medijski mag spomenutu je firmu prodao za navodno nevjerojatnih skoro četiri milijuna kuna Gradu Koprivnici i varaždinskoj tvrtki VELV, čiji je osnivač grad Varaždin.

No, koju godinu kasnije, Grad Koprivnica više nema novaca za financiranje učilišta pa cijeli projekt pada na grbaču države. Maestralni Pavićev potez, po kojem je umjesto obaveze da investira još i zaradio, navodno je bio predmetom DORH-a, no... Ladice. 


Samo postojanje Sveučilišta Sjever bilo je tema i saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, na kojem je postavljeno pitanje njegovog smisla. Raspravljalo se o tome kako će iz proračuna za 2015. godinu samo za zaposlene na Sveučilištu Sjever – na kojem studira oko tri tisuće studenata - biti izdvojeno gotovo 20 milijuna kuna, što je u priličnom neskladu sa Sveučilištem u Zagrebu na kojem studira više od 63 tisuće studenata. I sad.. Plaća više manje...


 
 

Pročitajte više