MUP i HNB upozoravaju na krivotvorene novčanice od 1000 kuna

HRVATSKA narodna banka (HNB) i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) obavještavaju javnost da su se u optjecaju pojavile krivotvorene novčanice od 1000 kuna.

Kako su novčanice izrađene tiskom sumnja se na moguću izradu većih količina krivotvorina, te MUP i Narodna banka upozoravaju da je potreban veći oprez prilikom zaprimanja novčanica od tisuću kuna, stoji u današnjem zajedničkom priopćenju MUP-a i HNB-a.

Krivotvorene novčanice otkrivene su u 12 hrvatskih gradova Osijeku, Našicama, Đakovu, Slavonskom Brodu, Novskoj, Okučanima, Novoj Gradiški, Zagrebu, Rijeci, Crikvenici, Opatiji i Rovinju, a u optjecaj su stavljene najčešće plaćanjem manjih računa u kioscima, trgovinama, benzinskim pumpama, kafićima i kladionicama.

MUP je nakon provedenih kriminalističkih obrada do sada podnio kaznene prijave protiv šest osoba.

Krivotvorine je, navodi se u priopćenju, moguće relativno lako uočiti po izrazito žućkastoj boji papira upotrebljenog za tisak, te po preklapanju oboda crteža portreta Ante Starčevića s crtežom podloge, uslijed pomaka u postupku tiskanja.

Imitirani vodeni znak položajem, crtežom portreta i izrazito mutnim žućkastim konturama vidljivo odstupa od izgleda originalnog vodenog znaka.

Zaštitna kovinska nit imitirana je folija tiskom, tako da se dobiva privid sjajnih srebrnih kovinskih prozorčiča, karakterističnih za originalnu novčanicu. Boje na crtežu portreta i u natpisima na krivotvorinama su tamnije, a na dijelovima crteža podloge i mini natpisa mutne su i razlivene, stoji u priopćenju.

Sve do sada otkrivene novčanice imaju istovjetnu oznaku serije A...E, dok su serijski brojevi otisnuti u različitim varijantama.

MUP je prijave podnio protiv dvije osobe u Zagrebu, tri u Slavonskom Brodu i jedne u Rijeci, koje se tereti da su u optjecaj stavile veću količinu krivotvorenih novčanica od tisuću kuna, s datumom izdavanja 31. listopada 1993.

U priopćenju se navodi da MUP nastavlja s poduzimanjem daljnjih mjera kako bi se utvrdilo porijeklo krivotvorenog novca i otkrili počinitelji tog kaznenog djela.

Pročitajte više