MUP i izaslanstvo EK u Hrvatskoj predstavili "twinning projekt" nadzora granice

Ministarstvo unutarnjih poslova i izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj predstavili su danas zajednički "Twinning projekt Integrirano upravljanje granicom ? Jačanja međuagencijske suradnje", pokrenut 1. travnja ove godine, a njegov dovršetak predviđen je za kraj 2005., kao dio programa ?Integrirano upravljanje granicom? u sklopu godišnjeg akcijskog programa CARDS 2001 za Hrvatsku. L

Program ?Integrirano upravljanje granicom? sastoji se od triju komponenata s težištem na jačanju institucionalnog i upravnog kapaciteta Carinske uprave, granične policije i jačanju suradnje među raznim službama kontrole granice.

Glavni je cilj osigurati ravnotežu između granice otvorene za trgovinu i kretanje ljudi, ali i sigurne i kontrolirane granice u pogledu opasnosti koje predstavljaju ilegalne migracije, trgovina ljudima i terorizam, rečeno je na današnjem predstavljanju u zagrebačkom hotelu "Opera".

Zemlja-partner Hrvatskoj je Austrija, točnije konzorcij austrijskih Twinning partnera, a vodstvo je preuzela Agencija za europsku integraciju i gospodarski razvoj, neprofitna agencija koju vodi austrijsko federalno Ministarstvo financija te austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova i Međunarodni centar za razvoj migracijske politike, čiji je Hrvatska punopravni član. Hrvatski partneri su Uprava granične policije u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova, Carinska uprava u sklopu Ministarstva financija te veterinarske i fitosanitarne službe u sklopu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Druge uključene službe su Državni inspektorat, Sanitarni inspektorat u sklopu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, a nositelj je projekta s hrvatske strane MUP.

Pozdravivši taj projekt, načelnik Policijske uprave MUP-a Ivica Franić rekao je da je MUP dao svoj doprinos u prilagodbi standardima Europske unije ustrojem Granične policije. Projekt, kojim se Hrvatska približava schengenskom režimu nadzora državne granice, podržali su i Kristos Makridis, savjetnik izaslanstva Europske komisije, te austrijski veleposlanik u Zagrebu Hans Knitel.

(Hina) xaš yaz

Pročitajte više