MUP: Identificiranje javno zanimljivih osoba nije posao policije

MINISTARSTVO unutarnjih poslova reagiralo je na članak pod naslovom "Javnosti nije zanimljivo kad visokorangirani državni dužnosnici voze pijani" koji je Index prenio iz Vjesnika.

Priopćenje MUP-a objavljujemo u cijelosti:

"U članku koji prenosi vaš portal a koji je jednim dijelom preuzet iz današnjeg članka objavljenog u Vjesniku, izneseno je nekoliko netočnih informacija koje sukladno Zakonu o medijima molimo da ispravite.

Prvo, i u Vjesnikovom ali i u članku objavljenom na Index.hr-u spominje se da je gospodin Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik, "MUP-ov dužnosnik" i "visokorangirani MUP-ovac". Mladen Jurin niti je MUP-ov dužnosnik niti je visokorangirani MUP-ovac. Istina je da je on bio zaposlenik MUP-a i to na radnom mjestu načelnika Odjela za vatrogastvo u sklopu Uprave za zaštitu i spašavanje, te da je obavljao poslove glavnog vatrogasnog zapovjednika. Ali, isto tako je istina da sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju, s prvim siječnjem 2005. godine Uprava za zaštitu i spašavanje se izdvaja iz sustava MUP-a i postaje samostalna državna uprava. Ako se to uzme u obzir jasno je da u trenutku prometne nesreće g. Jurin nije bio zaposlenik MUP-a.

Drugo, u oba članka se proteže teza da je policija "zaboravila" spomenuti novinarima o nesreći g. Jurina, da redovito izvještavamo i o puno "manjim" i "banalnijim" nesrećama nego što je bilo njegova, te da je najčešće opravdanje policijskih glasnogovornika kako nije riječ o javnosti zanimljivim događajima.

U redu, ako je tomu tako zašto autor(i) članka ne navede neki primjer iz prakse policijskog izvješćivanja iz kojeg je vidljivo da policija redovito izvješćuje i o puno "manjim" i banalnijim" nesrećama. Odgovor je više nego jasan, takvog primjera nema. Navođenjem konkretnog primjera napisane riječi u članku dobile bi argumentnu težinu, a ovako su one samo isprazne.

Osnovni princip rada policije jest jednakost svih pred zakonom. Mislimo da će te se složiti da taj princip jednakosti se treba primjenjivati i prilikom policijskog izvještavanja o događajima. Policija nikada nije izvještavala o slijetanju s ceste nekog građanina u kojem nije bilo ozlijeđenih, a vozač je vozio pod utjecajem alkohola i pri tom objavila njegovo ime i prezime i zanimanje, pa zašto bi onda to radila  s tzv. «javno zanimljivim osobama». Sličnih događaja ovom u kojem je sudjelovao g. Jurin je dnevno na stotine, da li bi, prema tome, nova uloga policije trebala biti među tim događajima tražiti zanimljive osobe i izvještavati novinare?. Da li bi nas se onda po medijima prozivalo "zaboravnima"?.

Osim toga, tko definira tko jesu a tko nisu «javno zanimljive osobe»? Policija tu ulogu još uvijek nema, i da se razumijemo, niti je želi imati.

U našim izvješćima mi ćemo uvijek navesti prometnu nesreću u kojoj je netko ili poginuo ili bio teško ozlijeđen, prometnu nesreću u kojoj su sudjelovala vozila javnog prijevoza, te o težim nesrećama u kojima sudjeluje više vozila pa je potrebno preusmjeriti promet. Pri tom, ćemo maksimalno poštivati zakonska ograničenja oko izvještavanja, a pogotovo ona o zaštiti nečije privatnosti i osobnih podataka. Isto tako, uvijek ćemo potvrditi neki događaj za koji mediji procijene da im je interesantan, a koji zbog načina izvještavanja nije službeno objavljen.

Na kraju bi samo dodali da isto kao što mediji očekuju da mi poštujemo njihova pravila i ograničenja, isto tako mediji moraju znati poštivati i naša ograničenja i pravila. U našim odnosima mora postojati princip jednakosti kako bi naš zajednički rad bio u funkciji točne informiranosti javnosti."

Pročitajte više