MUP: Nijemci su krivo zbrojili, dostavili smo im sve podatke o migrantima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Screenshot Bundestag

INDEX je jučer objavio dokument njemačke vlade u kojemu se, između ostaloga, nalaze podaci o ilegalnim prelascima granica država zapadnog Balkana te Slovenije i Hrvatske. 

>> Njemačka vlada objavila neugodne brojke o hrvatskoj politici prema migrantima

Slovenija je u 2019. zabilježila 15.450 ilegalnih prelazaka granice, a Hrvatska samo 4075. Sjeverna Makedonija, koja se nalazi na prvom dijelu balkanske rute, zabilježila je 24.601 ilegalni prelazak, a Srbija 17.642.

Broj značajno opada kada je riječ o BiH, koja je zabilježila samo 6039 ilegalnih prelazaka granice, no hrvatske četiri tisuće jednostavno su neuvjerljive kao realan broj ilegalnih prelazaka.

Obratili smo se MUP-u s pitanjem u vezi diskrepancije u brojevima između Slovenije i Hrvatske, a oni su u svojem odgovoru za sve okrivili njemačkog časnika za vezu.

MUP: Podaci objavljeni u dokumentu njemačke vlade obuhvaćaju samo jedan segment nezakonitih prelazaka

“Podaci navedeni u dokumentu Drucksache 19/17003, 19 Wahlperiode od 4. veljače 2020. na koji se kao izvor podataka i Vi pozivate, su djelomični i obuhvaćaju samo jedan segment nezakonitih prelazaka. Naime, usporedbom objavljenih podataka na koje se pozivate i izvješća koja smo dostavljali njemačkom časniku za vezu u Republici Hrvatskoj, utvrđeno je da su u objavljenoj tablici iskazane samo brojke koje se odnose na postupke na graničnim prijelazima, dok brojka postupaka zatečenih u blizini granične crte, u dubini teritorija i prihvaćenih kroz readmisiju nije obuhvaćena, odnosno iskazana. Istovremeno podatak slovenske policije u tablici odnosi se na ukupni broj svih postupaka prema migrantima, bez obzira na mjesto zaticanja. Zašto je tako prikazano u tablici nije nam poznato jer su podatke dostavljali njemački časnici za vezu, a ne naše Ministarstvo”, poručili su iz MUP-a.

Dodaju i kako su više puta “javno objavili i komunicirali da je tijekom 2019. godine policija imala 20.278 postupaka prema osobama koje su nezakonito prešle državnu granicu”. 

Index je pitao MUP i kojom metodologijom prikupljaju podatke o ilegalnom prelasku granice.

“Što se tiče metodologije prikupljanja podataka evidentira se svako postupanje, bez obzira na činjenicu što se određene osobe u postupanjima mogu pojavljivati više puta, kao recidivisti, a ovo se poglavito odnosi na kategoriju tražitelja međunarodne zaštite koji očito zlorabe sustav međunarodne zaštite te tijekom postupka višekratno pokušaju nezakonito preći državnu granicu prema Sloveniji, a zbog čega ih slovenska policija vraća Republici Hrvatskoj”, odgovorili su iz MUP-a.

MUP: Održali smo sastanak s njemačkim časnikom za vezu početkom veljače

Ističu da su upoznati s dokumentom koji je jučer objavio Index te da su “već početkom veljače na sastanku s njemačkim časnikom za vezu dogovarali metodologiju i način dostavljanja podataka, a kako ne bi došlo do njihove pogrešne interpretacije, odnosno kako bi bili ažurni”.

No, očito je došlo do nekih komunikacijskih šumova s obzirom na podatke koje je u odgovoru na upit parlamentarnog kluba FDP-a objavila njemačka vlada.

Index neslužbeno doznaje da su podaci objavljeni za ostale države točni te da su jedino brojke koje se odnose na Hrvatsku sporne.

Pitali smo MUP da nam dostave iste podatke kao i Nijemcima

Ako je vjerovati MUP-u, za to je kriv njemački časnik za vezu ili njemačka državna administracija koja je pogrešno obradila dostavljene podatke.

Kako bismo pokušali do kraja razjasniti što se dogodilo, te koje su službene brojke MUP-a, poslali smo im upit u kojem tražimo da nam dostave iste podatke koje su dali njemačkom časniku za vezu, kao i da nam otkriju tko je taj njemački časnik za vezu. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.
 

Pročitajte više