MUP poziva poslovne subjekte da zaštite zaposlenike i imovinu

MINISTARSTVO unutarnjih poslova (MUP) pozvalo je danas sve poslovne subjekte koji posluju gotovinskim novcem da poduzmu sve zakonom propisane mjere u cilju zaštite zaposlenika i imovine, a kako bi se zaustavio rastući trend razbojstava koji bi se, upozoravaju u policiji, u blagdanskom razdoblju mogao i povećati.

MUP u današnjem priopćenju poziva poslovne subjekte da u slučaju razbojstava odmah izvijeste policiju i pruže joj sve raspoložive informacije, kako bi se počinitelji što prije pronašli i procesuirali.

Upozorava da je broj razbojstava u prvih 11 mjeseci ove godine za čak 35,4 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani (u ovoj godini zabilježeno je 1339 razbojstava, razriješeno je njih 47,5 posto), čime je, kažu u MUP-u, nastavljena tendencija rasta razbojstava od 1995.

Razloge tog trenda u MUP-u najviše vide u, kako kažu, slaboj, gotovo nikakvoj zaštiti mogućih objekata napada (trgovine, sportske kladionice, prenosioci novca, itd.).

Upozoravaju da, iako je na snagu stupio Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem i vrijednostima, kojim su propisani minimalni sigurnosni uvjeti poslovanja za novčarske institucije, i dalje veliki broj poslovnih subjekata nije poduzeo ni minimalne zaštitne mjere.

MUP upozorava da predstoji blagdansko razdoblje i zimski mjeseci, da tendencije zabilježene prošlih godina ukazuju na opasnost da se u tom razdoblju povećava broj razbojstava.

Tome, kažu u policiji, u prilog idu i zadnji događaji u Rijeci (jučer opljačkan kombi Fine, ukradeno oko 1,6 milijuna kuna) i Solinu (danas opljačkano vozilo supermarketa "Tomy" koje je prevozilo novac u Finu), a koji ukazuju na upornost i organiziranost razbojničkih skupina koje, upozoravaju, koriste svaku mogućnost da se domognu veće količine novca.

Pročitajte više