MUP Srbije: Krunski svjedoci iz afere Hypo su iz Hrvatske

ISTRAGA o tome gdje je i tko pripadnicima zemunskog klana, Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću, izdao dokumente u Hrvatskoj je pri kraju, kazao je ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić tijekom zajedničke konferencije hrvatske i srpske policije koja se odvijala putem videolinka.

U razgovoru s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem kazao je kako je dosadašnja istraga pokazala da pripadnicima zemunskog klana dokumenti nisu izdani samo u policijskoj upravi, već i u diplomatsko-konzularnim krugovima. Dačić je uz to dodao i kako nema podataka o tome da su u kaznenim djelima za koje je optužen Sretko Kalinić sudjelovali Hrvati.

Komentirao je i istragu u aferi Hypo kazavši kako je u razgovoru s austrijskim ministarstvom došao do saznanja da krunski svjedoci dolaze iz Hrvatske te da će se većina istrage provoditi upravo u Hrvatskoj. Austrijskim je kolegama, kaže, poručio da je srpska policija spremna na suradnju po pitanju te velike istrage. Ipak, dodaje, u dokumentima koji su do sada pregledani nema onih koji bi upućivali na to da je crnogorski mafijaš Darko Šarić prao novac. Dokumenti, međutim, još nisu pregledani do kraja.

Na pitanje zašto je Reno Sinovčić nije u petak priveden s lisičinama na rukama, Grbić je kazao kako je za to odgovoran nedostatak standardnog operativnog postupka za privođenje osoba.

Na pitanje kako to da su uvjeti iz MUP-ovog natječaja za nabavku 856 službenih automobila takvi da ih zadovoljava samo uvoznik Škode Pave Zubak, ravnatelj uprave za razvoj, opremanje i potporu MUP-a Željko Fiolić  kazao je kako su u natječaju navedeni samo minimalni zahtjevi koje pojedino vozilo treba ispunjavati i da je sve napravljeno 'uz poštivanje linije rada u policiji'. Zbog toga su, tvrdi, troškovi održavanja vozila s 39 milijuna kuna u 2003. godini pali na 25 milijuna u 2009. godini.

Pročitajte više