Policija skriva podatke o proslavi Kolindinog rođendana kod Mamića

Foto: FAH, Index

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa danas je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv Kolinde Grabar-Kitarović vezano uz rođendansku proslavu koju joj je organizirao Zdravko Mamić.

> Povjerenstvo odlučilo o pokretanju procesa protiv Kolinde zbog sukoba interesa

"Mamić je u medijima kazao kako je predsjednicu upoznao u Bruxellesu te dva puta donirao za njezinu kampanju. Kazao je i kako je u njenom stožeru nastala ideja o večeri. Dodao je kako su "se proveselili i više se nisu vidjeli". Iz Mamićeve izjave nije razvidno kada je proslava održana", kazala je članica Povjerenstva Branka Lukačević-Gregić.

Naime, kako je istaknula Lukačević-Gregić, Povjerenstvo od MUP-a nije dobilo sve potrebne informacije o vremenu i mjestu proslave rođendana, jer se MUP pozvao na tajnost službenih podataka vezanih uz štićene osobe.

MUP je tako odbio zahtjev Povjerenstva za deklasifikacijom tih podataka.

"Povjerenstvo nije moglo provjeriti vjerodostojnost podataka pa predlažem da se postupak ne pokrene", zaključila je Lukačević-Grgić.

Druženje s Mamićem

Podsjetimo, jedna od većih Kolindinih afera buknula je krajem prve godine njezinog mandata. Naime, Kolinda je tada potpisala razrješenje Dragana Lozančića s mjesta šefa Sigurnosno obavještajne agencije. No, tu se pojavio nemali problem u činjenici što je za njegovu smjenu potreban supotpis premijera. No, tadašnji premijer Orešković se pokazao kao tvrd orah i odbio je potpisati razrješenje dok ne sagleda cijelu situaciju. Brzopletim potpisom Kolinda je tako u nezgodan položaj dovela premijera, ali još više sebe, pogotovo kad se uzme u obzir koja je pozadina cijele priče.

Naime, Kolindinu rođendansku proslavu organizirao je njen blizak prijatelj, donator HDZ-a i osumnjičenik za milijunske malverzacije i pranje novca, Zdravko Mamić. On je, a to predsjednica nije znala, u to vrijeme bio ozvučen, a samim time i predsjednica je postala predmetom SOA-inog interesa.

Iako je Kolinda rekla da je Lozančića smijenila, odnosno, kako trenutno stvari stoje, pokušala smijeniti jer je izgubio njeno povjerenje, mnogi smatraju da je riječ o povrijeđenom egu s jedne strane kao i o činjenici da predsjednica želi kontrolirati puno više nego joj ovlasti dopuštaju.

Pročitajte više