MUP: Tekućina pronađena kod tunela Mala Kapela - aditiv za beton

ANALIZA uzoraka kemikalije pronađene krajem siječnja u blizini tunela Mala Kapela pokazuje da je riječ o otopini natrijevog aluminata koji se inače koristi u građevinskoj industriji kao aditiv za poboljšanje svojstava betona, doznaje se danas u MUP-u, čiji je Centar za kriminalistička vještačenja proveo analizu.

Unatoč rezultatima analize MUP danas nije izvijestio je li tekućina navodno izlivena u blizini sjevernog ulaza u tunel štetna.

"Ocjenu štetnosti analiziranog sadržaja po okolinu dat će mjerodavni stručnjaci zaštite okoliša, a rezultati analize iz Centra za kriminalistička vještačenja upućeni su u kriminalističku policiju koja nastavlja obradu cijelog slučaja", ističu u MUP-u.

O nezakonitom izlijevanju navodno osam tisuća litara tekućine koja se koristi za betoniranje pri niskim temperaturama, policiju i Ministarstvo zaštite okoliša upozorili su bivši radnici talijanske tvrtke Coopcostruttori. Oni tvrde da iza onečišćenja stoji ta tvrtka koja je krajem prošle godine završila radove u tunelu. Kako prenosi tisak, te su optužbe iz talijanske tvrtke odbacili.

U MUP-u pojašnjavaju da su u zemlji čiji su uzorci uzeti kod tunela otkrivene izrazito lužnate tekućine. "Jedna je crvenkaste boje, gusta i viskozna, dok je druga svjetlosmeđa i prozirna. Obje su anorganskog porijekla, a u njima je utvrđena prisutnost natrijevih iona i aluminija", stoji u priopćenju.

Gubitkom vode navedene tekućine se kristaliziraju u kristaliće bijele i crvenkaste boje, a u dostavljenim uzorcima zemlje utvrđena je prisutnost takvih kristala.

"Usporedbom infracrvenog spektra spornih kristalića s pripremljenom otopinom natrijevog aluminata utvrđena je potpuna podudarnost iz čega proizlazi da se u spornim uzrocima nalazi otopina natrijevog aluminata koji se inače koristi u građevinskoj industriji kao aditiv za poboljšanje svojstava betona", ističu u MUP-u.

Pročitajte više