mup: u rijeci privedeno 17 osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi

Nakon višemjesečne kriminalističke obrade danas je u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci prepračena skupina od sedamnaest osoba za koju se osnovano sumnja da se bavila krijumčarenjem ljudi i zlouporabom opojnih droga, izvijestio je danas MUP.

Istragu su provele istarska i primorsko-goranska policija, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije MUP-a, te u suradnji s USKOK-om.

Za tih sedamnaest državljana RH s područja istarske i primorsko-goranske županije osnovano se sumnja da su počinili kaznena djela Udruživanja za počinjenje kaznenih djela (čl. 333. Kaznenog zakona), Protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice (čl.177. KZ-a), te Zlouporabe opojnih droga (čl. 173. KZ-a).

Kriminalističkom obradom u kojoj su se primjenjivale mjere iz čl. 180. Zakona o kaznenom postupku, kojima se privremeno ograničavaju određena ustavna prava i slobode građana, prikupljene su obavijesti o postojanju kriminalne skupine koja se bavi krijumčarenjem osoba. Ona je tijekom prošle i ove godine, zaključno s 25. travnja, izvršila ilegalni prijevoz najmanje 75 državljana isključivo iz zemalja s područja bivše Jugoslavije i Albanije.

Na taj su način, osnovano se sumnja, pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 113.000 eura.

Kriminalna skupina organizirala je njihov smještaj po dolasku u Hrvatsku, a potom i prebacivanje vozilima preko ilegalnih puteva u Sloveniju, a osnovano se sumnja da je bila u vezi i s određenim osobama u toj zemlji, kao i u Italiji.

Također su prikupljene obavijesti da četvorica članova te kriminalne skupine sudjeluju i u ilegalnoj trgovini opojnim drogama, tako što su na području Pule preprodavali veće količine heroina.

Kroz kriminalističku je obradu tako zaplijeljeno i oko kilogram heroina, čija se vrijednost procjenjuje na oko 15.000 erua.

Kriminalistička se obrada nastavlja s ciljem otrivanja drugih mogućih osoba koje su sudjelovale u toj kriminalnoj skupini, a daljnji tijek kaznenog progona provodi USKOK, stoji u priopćenju MUP-a.

(Hina) pp ln

Pročitajte više