Musk preuzeo Twitter, već je obećao ukinuti zabranu Trumpu

ELON Musk je ovaj tjedan umarširao u zgradu Twittera noseći umivaonik u sklopu interne šale, a onda u pismu objasnio da je kupio taj digitalni gigant, ne "kako bi zaradio više novca", već kako bi "pokušao pomoći čovječanstvu koje voli".

>> Musk kupio Twitter. Odmah otpustio direktore, ispratili ih iz zgrade

Ubrzo je otpustio glavne direktore koje krivi za cenzuru na ovoj popularnoj društvenoj mreži i druga zastranjenja, poput navodno visokog broja botova. Upravo je slobodna javna rasprava glavni razlog koji je od početka iznosio kao motiv za kupnju Twittera. Kako je naveo u pismu, "za budućnost civilizacije važno je imati zajednički digitalni gradski trg, gdje se o širokom rasponu uvjerenja može raspravljati na zdrav način, bez pribjegavanja nasilju".

"Ptica je oslobođena"

"Ptica je oslobođena", napisao je simbolično u prvom tvitu nakon preuzimanja.

U tom kontekstu je još u svibnju, kada je kupnja još bila jako daleko od sigurne, rekao da namjerava ukinuti trajnu zabranu koju je na Twitteru dobio bivši predsjednik SAD-a Donald Trump zbog “rizika od daljnjeg poticanja nasilja”.

Njemu, je, podsjetimo, profil trajno deaktiviran nakon što je preko ove platforme huškao svoje sljedbenike protiv kongresnika i drugih dužnosnika koji nisu htjeli poništiti izbore za koje Trump, bez ikakvih dokaza, tvrdi da su ukradeni. Nakon što ih je pozvao da marširaju na Kapitol, dio njegovih sljedbenika je nasilno upao u zgradu Kongresa u pokušaju da zaustave formalno proglašenje izbora Joea Bidena za predsjednika.

Musk rekao da će vratiti Trumpa, ali ovaj kaže da se ne misli vraćati

"Mislim da nije bilo ispravno zabraniti Donaldu Trumpu pristup, mislim da je to bila pogreška. Ja bih poništio trajnu zabranu. Osnivač Twittera Jack Dorsey dijeli moje mišljenje, ne bismo trebali imati trajne zabrane", rekao je Musk na konferenciji u svibnju.

"Poništio bih trajnu zabranu, ali još nemam Twitter, tako da to nije stvar koja će se sigurno dogoditi", dodao je tada. Sada ga, doduše, posjeduje, pa je za očekivati da će ispuniti svoje obećanje. 

Međutim, sam Trump je ranije dao do znanja da se ne misli vraćati na Twitter. 

"Ne idem na Twitter, ostat ću na Istini. Nadam se da će Elon kupiti Twitter jer će ga poboljšati i on je dobar čovjek, ali ja ću ostati na Truthu. Zaključak je, ne, ne vraćam se na Twitter.” rekao je Trump u travnju za Fox News, govoreći o svojoj novoj društvenoj mreži koju je kreirala tvrtka Trump Media & Technology Group.

Hoće li se Trump držati svoje tvrdnje ili će iskušenje desetaka milijuna pratitelja koji ga čekaju na Twitteru biti preveliko, ostaje za vidjeti. 

Pročitajte više