Muškarac iz Podravine osuđen jer je policiji na Facebooku napisao da su idioti

Screenshot: HRT

PEDESETČETVEROGODIŠNJI Mladen iz okolice Koprivnice proglašen je krivim i kažnjen s 50 eura jer je na svojem Facebooku napisao “Jake snage MUP-a idioti” komentirajući HRT-ov videozapis postupanja policije u Zagrebu, javlja Podravski.

Prema presudi Prekršajnog suda u Koprivnici, Mladen je “8. siječnja 2017. u 09.32 sati na Facebooku narušavao javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika i službe policije jer je objavio komentar na postupanje policijskih službenika s istaknutim porukama uvredljivog sadržaja”.

Optužni prijedlog protiv njega u ime MUP-a podnijela je Policijska postaja Split.

Uvredljivi komentar objavljen je na videozapisu na Facebook profilu HRT-ove Zagrebačke panorame koji je popraćen tekstom “Skoro srušio policajca, projurio na crveno! I to za vrijeme sinoćnje policijske akcije. Lokacija: kraj Tehničkog muzeja u Zagrebu”. Riječ je o slučaju kad je motorist umalo srušio policajca koji ga je pokušao zaustaviti.

Nije došao na ročište

Mladen je uredno pozvan na ročište, ali nije se pojavio jer je, kako je naveo njegov branitelj, na radu u inozemstvu.

U pisanoj obrani poriče počinjenje prekršaja te se ne osjeća krivim.

Komentirao četiri mjeseca nakon događaja i dobio kaznu

Naveo je “kako svaki prekršaj mora imati vrijeme i mjesto počinjenja i kontekst, a iz spisa je vidljivo da je prekršaj datiran s danom 8. siječnja 2017., i to za događaj iz 3. rujna 2016. godine".

"Prekršaj za koji se tereti mora biti počinjen prilikom postupanja policijskih službenika ili u vezi s obavljanjem njihove službe. Kasniji eventualno uvredljivi komentar postupanja može biti samo kazneno djelo uvrede koje se goni po ovlaštenom tužitelju, a to nije MUP. Uvreda je vrijednosni sud o nekome. ‘Jake snage MUP-a nisu uvreda.’ ‘Idioti’ može biti uvreda u određenom kontekstu kojom se vrijeđa inteligencija uvrijeđene osobe. To se iz predmeta ne vidi jer kontekst nedostaje", naveo je njegov odvjetnik u obrani pred koprivničkim sudom.

No, Prekršajni sud zaključio je kako je iz “materijalnih dokaza evidentno da je okrivljenik objavljujući komentar time izrazio svoj stav prema MUP-u i tako javno ponizio i vrijeđao državno tijelo, odnosno službene osobe na koje se odnosio videozapis koji je komentirao”.

Presuda je nepravomoćna i na nju se Mladen može žaliti, piše Podravski.

Pročitajte više