Muškarac koji je za Mamića lažirao SMS-poruke od Cvitana ide u pritvor

Foto: Ivica Galović/Pixsell

NAKON što je USKOK sucu istrage osječkoga Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv muškarca koji je osumnjičen da je Mamiću napravio lažne SMS poruke koje su trebalo kompromitirati Dinka Cvitana i suce, na Županijskome sudu doznaje se kako je 36-godišnjaku određen istražni zatvor od mjesec dana, zbog opasnosti od ponavljanja djela koja je činio tijekom duljega vremenskog razdoblja, te zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke s kojima je bio u komunikaciji i koji imaju saznanja o ovome kaznenom djelu.

Podsjetimo, zbog sumnje da je autor lažnih SMS-ova, kojima je bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić pokušao dokazati pritisak bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na osječki Županijski sud, koji je sudio Mamiću i još trojici okrivljenika, USKOK je pokrenuo istragu protiv 36-godišnjaka, priopćio je USKOK jutros.

USKOK navodi kako se 36-godišnjaka tereti da je u razdoblju od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.

Tako ga se sumnjiči da je izradio lažnu prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga sudca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan vršio pritisak na sudca da prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, a bez ikakvih dokaza, osudi jednoga okrivljenika u kaznenom postupku koji se protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom.

Mamićev branitelj tražio odgodu

Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji je pak javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenoga, okrivljenik je, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu Republike Hrvatske, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na sudce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da ju Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Mamić na pressici "otkrio" sve

"Zašto sam večeras odlučio doći pred vas... To je pošta koja je došla u moj sandučić na kućnu adresu u više navrata. Radi se o ispisima konverzacije između gospodina Cvitana, bivšeg državnog odvjetnika koji vodi privatni rat protiv mene i moje obitelji, i šefice USKOK-a Tamare Laptoš. Traže od članova sudskog vijeća da mi presude", rekao je Mamić pa pokazao papire koje je dobio.

"Idite za osuđujućom presudom", navodno je rekao Cvitan jednom članu sudskog vijeća, a na odgovor suca "S kojim obrazloženjem?" Cvitan je navodno rekao: "Da su dokazi nepobitni." Na navodnu tvrdnju suca kako su svi dokazi na temelju indicija te da bi takva presuda pala na višim instancama, Cvitan je navodno ustvrdio kako su "više instance njegov problem". Mamić je ustvrdio kako je tu riječ o otvorenom reketu, u kojemu je navodno sudjelovala i današnja v.d. ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš.

Cvitan je, prema Mamićevim tvrdnjama, od suca na kraju zatražio da obriše poruku i baci karticu.

"Pogledajte vi čime se bavi bivši državni odvjetnik, a sada savjetnik državnog odvjetnika. Što je sve spreman učiniti. Institucija Državnog odvjetništva, koja bi morala biti svetinja, koja je nezavisna institucija, reketari i ucjenjuje ljude da bi osudili nevinog čovjeka", govorio je tada Mamić.

Pročitajte više