Muškarac u SAD-u cipelario Filipinku i vikao: "Odj**i, ne pripadaš ovamo"

Screenshot: Instagram

65-GODIŠNJA Filipinka najnovija je žrtva protuazijskih napada u SAD-u. Napad se dogodio na Manhattanu, ispred luksuzne zgrade. Mnogi Azijati, pogotovo stariji, postali su meta i žrtve napada od početka pandemije. Šest Azijatkinja ubijeno je prije samo dva tjedna u pucnjavi u Atlanti.

Prema policijskoj upravi New Yorka, Filipinka je hodala do crkve i usred bijela dana muškarac joj je nasumično prišao, vičući: "Odj*ebi, ne pripadaš ovamo", gurnuo ju je na pod te udarao nogama u glavu dok je bespomoćno ležala na podu.

Iako se to događalo usred bijela dana, nitko nije prišao i pomogao ženi koja je brutalno pretučena. U jednom videu nadzorne kamere objavljenom na Instagramu može se vidjeti kako jedan muškarac samo promatra sve iz dućana, a kasnije dolazi zaštitar tog istog dućana i zatvara vrata umjesto da pomogne ženi koja je ležala ozlijeđena na tlu.

Antiazijski napadi sve su češći u SAD-u, Kanadi i drugim dijelovima svijeta jer mnogi koronavirus smatraju "kineskim virusom".

Prema organizaciji Stop Asian Hate, azijski Amerikanci prijavili su 3795 slučajeva verbalnog i fizičkog napada između 19. ožujka 2020. i 28. veljače 2021. godine. Od tih izvještaja 7.9 posto bilo je Filipinaca, a gotovo 68 posto ukupnih izvještaja dale su Azijatkinje. 
 

Pročitajte više