Muškarac ukrao putnički avion u Italiji, presreo ga francuski lovac

Foto: EPA

FRANCUSKI lovac Mirage 2000 je u srijedu ujutro oko 10:40 presreo putnički zrakoplov ukraden u Italiji. Kako javlja Europe 1, pilot ukradenog aviona tvrdi da je slovačke nacionalnosti te je tijekom leta preletio Nicu i Toulon. Zbog incidenta je privremeno zatvoren zračni promet tog dijela francuskog Mediterana.

Riječ je o incidentu koji je digao nove francuske zrakoplovne snage iz vojne baze Orange. Piloti ratnih zrakoplova prisilili su putnički zrakoplov da hitno sleti na pistu zračne luke Aix-Les Milles. Pilot je ukradenim avionom upravljao na maloj visini i bez plana leta te radio-veze. Muškarac nije pružao nikakav otpor i poštovao je zapovijedi francuskih vojnika. 

Vozio zrakoplov u čarapama

Riječ je o muškarcu bez osobnih dokumenata koji se izjasnio da je rođen 1988. godine u Slovačkoj, a Europe1 objavljuje i detalj da je pilot u čarapama vozio avion. Sumnja se da je pilot ukrao zrakoplov u Italiji pa je bio prisiljen sletjeti u nuždi.

Prije ulaska u zračni prostor Francuske, prošao je preko nekoliko zona zabrane letenja - pomorsku bazu Toulon koja je matična luka francuskih nuklearnih napadnih podmornica i zračne luke Nice - Azurna obala. Zato su vlasti na 30-ak minuta zatvorile zračni prostor iznad Nice.

Nakon slijetanja putničkog aviona, vojnici ratnog zrakoplovstva predali su muškarca policiji. Njega je privela brigada granične policije zračne policije Marseillea. Kako javlja Europe 1, kradljivac aviona govori engleski.

Policiji je dao pismo na engleskom, ali nije objavljen sadržaj pisma. 

 

Pročitajte više