Muški hormoni potiču bolesti srca

MUŠKARCI imaju povećan rizik za srčane bolesti jer muški hormoni potiču gene koji ubrzavaju nakupljanje kolesterola na arterijama, priopćili su australski istraživači.

Otkriće znači da tijekom liječenja treba povesti računa o spolu pacijenta i da su muškarci skloniji infarktu i drugim bolestima krvožilnog sustava, istaknuli su.

Dvoipolgodišnje istraživanje australskih znanstvenika na dragovoljcima obaju spolova potvrdilo je da muški hormoni potiču razvoj 27 muških gena povezanih sa srčanim bolestima i da takav utjecaj na ženske gene nije primijećen.

Smrtnost od tih bolesti u muškaraca od 35 do 65 godina petsto puta je veća od smrtnosti u žena, smatra Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Pravi uzroci tog fenomena koji slovi kao glavni razlog duljeg životnog vijeka u žena nego u muškaraca, dosad nisu bili poznati.

David Celermajer, voditelj te istraživačke skupine, kazao je da su istraživanja omogućila da se rasvijetli uloga muških hormona.

"Sljedeći je korak u tom vrlo zanimljivom istraživanju pokušati spriječiti djelovanje muških hormona isključivo na srce i u krvnim žilama, a ne i u organima kao što su prostata, koža i glasnice, gdje učinak testosterona treba očuvati", kazao je.

Pročitajte više