Mustafa Cerić Tadiću zamjerio izjednačavanje Ganića i Divjaka sa Karadžićem i Mladićem

MUSTAFA Cerić, Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH, ocijenio je jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića, tijekom njegove službene posjete BiH, u kojoj je "izjednačio Jovana Divjaka, Iliju Jurišića i Ejupa Ganića sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem", kao neprimjerenu, sramotnu i licemjernu.

"Razočarani smo Tadićevim neprimjerenim, čak bi se moglo reći i sramotnim izjednačavanjem Divjaka, Jurišića i Ganića sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. Tadić je mogao svašta kazati, ali uspoređivati akademika Ganića na bilo koji način sa osumnjičenima za ratni zločin krajnje je licemjerno i nemoralno. Tadića jednom kaže da oni koji su oslobođeni nisu više krivi, a onda ih opet proziva i izjednačava s dokazano osumnjičenima za teški ratni zločin – genocid", stoji u Cerićevom priopćenju koje je objavio Dnevni avaz.

Cerić je naglasio kako je očito da za srpskog predsjednika ništa ne znači činjenica da je Ganić pred meritornim sudom u Londonu oslobođen svih optužbi koje mu beogradska obavještajna služba nameće svih ovih godina.

Tijekom boravka u Sarajevu, na pitanje novinara da li je sa bosanskohercegovačkim dužnosnicima razgovarao o uhićenjima Divjaka, Jurišića i Ganića, Tadić je odgovorio da ima veliku rezervu i da ne osjeća nikakvu naklonost prema osobama optuženim za ratne zločine, te da su "jedino sudovi nadležni da odlučuju o tim pitanjima".

Pročitajte više