MUŽJAK JEDNE VRSTE HOBOTNICE 40 TISUĆA PUTA LAKŠI OD ŽENKE

Zamislite da je vaša partnerica 40 tisuća puta teža i sto puta veća od vas! Baš je to je slučaj s mužjakom jedne vrste hobotnice čiji je živi primjerak nedavno prvi put otkriven uz sjeverne obale Australije.

Australski i britanski biolozi otkrili su majušnog mužjaka, dugog 2,4 centimetra, dok su ronili područjem Velikog koraljnog grebena. Ženka, radi usporedbe, može narasti i do dva metra, piše ´National Geographic´.

´Zamislite ženku veličine odrasle osobe i mužjaka poput oraha´, izjavio je Tom Tregenza, biolog sa Sveučilišta Leeds u Engleskoj. ´To je zasigurno najdrastičniji primjer dismorfizma u životinja´, dodao je.

Dismorfizam je pojava kada su mužjak i ženka određene vrste znatno različite veličine.

Tu vrstu hobotnice, tremoctopus violaceus, vrlo je teško otkriti jer cijeli život provede plutajući toplim otvorenim oceanima.

Mužjak, koji se iz dubine naglo pojavio pred roniocima, bio je težak oko četvrtine grama i dugačak 2,4 centimetra. Najveći primjerci ženki mogu narasti do dva metra i težiti 10 kilograma, 40 tisuća puta više od mužjaka.

´Šanse da mužjak nađe družicu su ´u rukama sudbine´´, rekao je Treganza dodavši, međutim, da niti izgledi većih mužjaka nisu puno veći. ´Umjesto da gube vrijeme čekajući da narastu, bolje im je da partnericu nađu što prije´, ustvrdio je.

Kada dobije priliku oploditi ženku, mužjak svoje krakove ispuni spermom, otkine ih, ´ponudi´ ženki i potom ugine. Ženka uvuče krakove u tijelo i pričeka dok sazriju jajašca. Tada iz krakova iscijedi spermu, kao što se iz tube istisne pasta za zube.

Znanstvenici ističu potrebu daljnjih istraživanja, jer otkriće mužjaka te vrste hobotnice pokazuje kako malo znaju o životinjama koje žive na otvorenom oceanu i u dubokom moru.

Pročitajte više